NAJNOVIJA VIJEST – Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dao je specijalnom tužiocu Milivoju Katniću obavezujuće uputstvo da se ne hapsi Nebojša Medojević

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dao je specijalnom tužiocu Milivoju Katniću obavezujuće upustvo da se poslanik i lider PZP-a Nebojša Medojević ne hapsi.

Saopštenje za javnost Vrhovnog Državnog Tužilaštva prenosimo u cjelosti:

Povodom zahtjeva Glavnog specijalnog tužioca za odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i odredjivanje pritvora, podnijetog Skupštini Crne Gore, protiv N.M., poslanika Skupštine Crne Gore, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a st.1 u vezi st.6 Krivičnog zakonika Crne Gore, na osnovu čl.131 i 132 Zakona o državnom tužilaštvu, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dao je Glavnom specijalnom tužiocu obavezujuće Uputstvo za postupanje.

U Uputstvu se navodi da, imajući u vidu da se mjera pritvora odredjuje samo u izuzetnim slučajevima i da mora biti uvijek opravdana kada je to neophodno radi nesmetanog vodjenja postupka, kao i pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati odredjivanje pritvora protiv N.M., kako bi se bez postojanja razloga iz čl.175 Zakonika o krivičnom postupku izbjegla neodgovarajuća primjena mjere pritvora jer se, shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i medjunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru.

Dalje se navodi da se po potrebi i mogućnosti, mogu koristiti alternativne mjere u cilju obezbjedjenja prisustva okrivljenog, sprječavanja i ometanja postupka, zaštite svjedoka i drugim slučajevima.

  • Povodom aktuelnog saopštenja Vrhovnog Državnog Tužilaštva oglasio se i poslanik Demokratskog Fronta Slaven Radunović  uživo iz prostorija Skupštine Crne Gore:

 – U ponedeljak 03.07.2017 godine predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je pismo Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću sugerišući da donese obavezujuće uputstvo kojim će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću naložiti da nema potrebe za pritvorom i da se poslanik Nebojša Medojević može braniti sa slobode.

U obavještenju službe za odnose sa javnošću Predsjednika Crne Gore navodi se da je u telefonskom razgovoru predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dobio uvjeravanja poslanika Nebojše Medojevića da će poštovati pozive tužioca i suda i da ničim neće izbjegavati ili ometati vođenje krivičnog postupka. Vujanović dalje naglašava da Imajući u vidu da se radi o poslaniku, da mu je Skupština skinula imunitet i da postoji mogućnost da se njegovo prisustvo obezbijedi bez pritvora.

Shodno tome Predsjednik Crne Gore je uputio pismo Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću sugerišući da donese uputstvo kojim će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću saopštiti da nema potrebe za pritvorom i da se poslanik Nebojša Medojević može braniti sa slobode.

  • Poslanici DF-a se već 8 dana nalaze u prostorijama Skupštine Crne Gore protestvujući zbog odluke da se poslaniku Nebojši Medojeviću ukine imunitet zarad krivičnog gonjenja i mogućeg hapšenja.

Ranije:
– Specijalni tužilac Milivoje Katnić je tražio od parlamenta Crne Gore skidanje imuniteta lideru Pokreta za promjene radi krivičnog gonjenja i hapšenja. Nebojša Medojević se sumnjiči za organizovanje kriminalne grupe i pranje novca.
– Administrativni odbor Parlamenta Crne Gore je predložio ukidanje imuniteta poslaniku/ lideru Pokreta za promjene Nebojši Medojeviću.
– Skupština Crne Gore je donijela odluku i sa 42 glasa ZA ukinula imunitet poslaniku Nebojši Medojeviću.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi