Ko je počeo “Rat”?

Opozicija u Crnoj Gori

Kako okarakterisati  crnogorsku opoziciju?  Prije nego sto pokušam da odgovorim na ovo pitanje napravio bih podjelu nase opozicije  na: ,,građansku“  i  ,,negrađansku“ opoziciju koja to i ne želi biti. Pitanje koje prirodno slijedi  jeste i pitanje  o porijeklu  prava obje ove strane da se ovako raspoređuju, posebice  o tome ko bolje služi interesu glasača.

Cilj kojem su posvećeni, kako oba ova bloka sami kažu, nije ostvaren skoro 30 godina, takođe uviđajući da nikada od tog cilja nisu bili dalje ( možda zbog toga što kradu jedni drugima glasove i razbijaju se kada god se za to ukaže prilika).

Dakle, u stvari opozicija jeste skup dva ili više zaraćenih partija kojima je jedini očiti zajednički cilj smjena vlasti i uspostavljanje novog sistema koji ce služiti svim građanima. Do sada ne čusmo druge sličnosti, iako ih ima podosta. Kako, ipak, postići taj „ jedini“ ujedinjujući cilj u datoj situaciji?

Ne možemo reći da opozicija nije imala izbornih pobjeda u poslednjih 30 godina. Nema ih mnogo, ali su postojale, čak i početkom 2000-ih  kada su bili nadomak pobjeda na državnom nivou.  Ipak, kao i uvijek, desi se neka magija, tako da sijeda mudra vlast uvijek ima na političkoj sceni  nekoga ko im je u trenucima krize spreman  uključiti vaskrsavajuću infuziju i produžiti život  za još, barem, 4 godine.

Svjedoci smo nikada većeg rasula opozicije, a moramo se sjetiti da prije 2-3 godine nije bilo baš tako. Prošle su već 3 godine od početka talasa mladih političara, protesta i neke “pozitivne energije” među ljudima koja je  mirisala na “nešto dobro”. Bila je osvežavajuća, kao dolazak “proljeća”. Ta pozitivna energija je trebala da se projavi na parlamentarnim  izborima 2016. godine u oktobru…. i desilo se šta se desilo.

Svako zdravorazuman bi se zapitao zašto je proljeće zakasnilo da se pojavi, ako je uopšte i trebalo da dođe. Od tada imamo svakodnevne svađe i prepucavanja kojima nema kraja i koje ne vode ničemu sem što pojedinima iz opozicije taj „status quo“ puni džepove ( barem neko bolje živi).  Sve to liči na scenu iz filma „ Ničija zemlja“ gdje puška određuje odgovor na pitanje: „ Ko je počeo rat ?“.

Imamo najmanju izlaznost u posljednji nekoliko izbornih ciklusa. Da li je ono proljeće promjena samo odocnilo ili se i zauvijek izgubilo, na putu do Crne Gore, ostaje da vidimo. Jedina pametna stvar bi bila da opozicija  to buđenje narodnog duha sljedeći put  iskoristi na najbolji način, jer to od njih očekuju njihovo višegeneracijsko biračko tijelo. Na taj način ostaće samo nespretni. Ponovivši ovu grešku pokazaće i to da su ili glupi ili neiskreni.

Vremena je sve manje, a magla se ne da disati.

Luka Mandić
Nešto Konkretno

Katergorije
Nešto Konkretno
Komentari nisu dozvoljeni, za više infromacija posjetite stranicu O NAMA - TBU NEWS

Member of The Internet Defense League

POVEZANI TEKSTOVI

  • Interviju sa poznatim crnogorskim DJ-om i producentom elektronske muzike Ognjenom Vukovićem poznatiji pod pseudonimom “AudioStorm”… Urednik: Da li je Crna Gora, kao mala sredina, dobra ili loša podloga za...
  • Interviju sa Draškom Stanivukovićem (25 godina), najmlađim odbornikom u Banja Luci, RS… Urednik:Da li nacionalna politika treba da ima primat u odnosu na geopolitiku, infrastrukturnu i ekonomsku politiku ?...
  • Da odma’ raskrstimo: mlade dijelim na one koji su svjesni situacije u kojoj žive i koju ostavljaju svojoj đeci i na one koji su zadovoljni i srećni našom državom....
  • TBU NEWS je donio odluku da podrži glas mladih ljudi širom svijeta koji imaju i žele nešto da kažu i koji su spremni da se bore za bolju budućnost...