Zemlja, naše najveće blago, plavi biser univerzuma. Ovi video-zapisi planete zemlje snimljeni su na ISS-u (internacionalna svemirska stanica).

ISS – 30. Aprila 2014 godine aktiviran je Eksperimentalni sistem visoke rezolucije, “Pogled na Zemlju” (HDEV). Sistem je postavljen na Kolumbo modulu, eksternom teretnom dijelu u vlasništvu ESA (evropska svemirska agencija). Ovaj eksperiment uključuje nekoliko komercijalnih HD video kamera usmjerenih ka planeti Zemlji.

 Plavi Biser Univerzuma – Foto:

Kamere su zatvorene u specijalnom kućištu pod kontrolisanim pristiskom i temperaturom. U toku trajanja eksperimenta dolazi do periodične promjene ugla sekvencionog prikaza planete zemlje sa kamere na kameru. Tokom pomenute promjene na vide-zapisu je na kratko vidljiva siva a zatim i crna boja.

Uživajte uz veličanstveni video planete zemlje i inspirativnu muziku.

Video-zapisi su autentični, materijal je original i u vlasništvu svemirske agencije NASA. Materijali ni na koji način nisu mijenjani i ostali su u svom izvornom stanju u kakvom smo ih i dobili od svemirske agencije. Misije su hronološki poredjane.

Remastering, video-kodovanje, video i audio editovanje odradjeno od strane TBU NEWS-a
Video zapisi: produkcija, izvor i odobrenje od strane: Earth Science and Remote Sensing Unit, NASA Johnson Space Center, NASA, TBU NEWS YouTube

Muzika: “Planeta” od Marc Streitenfeld

TBU NEWS