Pasta Carbonara

Carbonara je italijansko jelo koje se pravi od pančete, sira, jaja i bibera. Špageti su uobičajena tjesetnina, li se mogu koristiti i druge vrste, kao što su fetućini, rigatoni ili bukatini.

Porijeklo jela i njegov naziv su nejasni. Jelo je nastalo sredinom XX vijeka. Opisno je 1950 godine u italijanskom listu „La Stampa“, kao jelo koje su tražili američki oficiri nakon oslobođenja Rima 1944. godine. Nakon II svjetskog rata opisano je kao Rimsko jelo, kada su mnogi Italijani jeli jaja i slaninu, koja je nabavljena od američkih trupa.

Tradicionalan način pripreme ovog jela podrazumijeva da se svjeza jaja, sir i biber sjedine u sos, a nakon toga se doda propržena pančeta i kuvana tjestenina (al dente). Ovakav način pripreme će osigurati da jaja ne koaguliraju (zgrušavanje), već će od toplote ostalih sastojaka formirati kremasti sloj oko tjestenine.

Kao i mnoga druga jela, tokom vremena, doživjelo je razne varijacije, pa se često u pripremi ovog jela koristi pavlaka za kuvanje, bijeli luk, i razno povrće. Takođe, u zavisnosti od načina pripreme može se koristiti cijelo jaje ili samo žumance.

Evo i našeg recepta

Potrebni sastojci za 4 osobe:

300g pančete,

1 čen bijelog luka,

100-150g sira (najčešće se koristi parmezan, ali mogu i druge vrste),

500ml pavlake za kuvanje,

1 jaje,

Biber,

Ulje,

500g tjestenine.

Vrijeme pripreme 25-30min.

U veliku šerpu staviti tjesteninu da se kuva. Potrebno je da bude al dente, a vrijeme kuvanja zavisi od vrste tjestenine koju koristite, obično 7-8 minuta.

U tiganj sipati ulje i propržiti sjeckanu pančetu i bijeli luk. Kada pančeta bude pržena dodati pavlaku za kuvanje i rendani sir da se istopi. Dodati biber po ukusu. So treba izbjegavati, jer je pančeta već slana. Skinuti tiganj sa vatre i dodati jaje. Miješati dok se jaje ne sjedini sa ostalim sastojcima.

Kuvanu tjesteninu i sos pomiješati i servirati dok je toplo.

Prijatno!

Izvor: wikipedia.org

TBU NEWS

 

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi