Naučnici uspjeli mumiji staroj 5.300 godina da ožive glas

Nakon što je preminuo nasilničkom smrću, mumija stara 5.300 godina opet “pustila”glas. U pitanju je čovjek iz bronzanog doba, nazvan Ozi (Ötzi – ledeni čovjek), koji nam je uz pomoć naučnika dočarao prizor u ranoj ljudskoj istoriji.

Ozijev (Ötzi – ledeni čovjek) leš pronađen je 1991 god. od strane Njemačkih planinara i ispitivan je punih 25 godina. Rezultati ovog istrživanja su predočeni javnosti  21. septembra ove godine  na proslavi 25-e godišnjice od otkrivanja mumije. Ozi(Ötzi) je pronađen na Alpima , na granici između Italije i Austrije.

Koristeći najsavremeniju tehnologiju naučnici su uspjeli skenerima da reprodukuju  glas iz prošlosti , odnosno glas Ozija(Ötzi) . Vjeruje se da je njegov glas imao frekfenciju između 100 i 150 herca , što je slično današnjem prosječnom muškarcu. Tim naučnika digitalno je proizveo njegov glas, (vokale) koristeći glasne žice, fizičke informacije o grlu i usta. Koristeći CT snimke  naučnici su uspjeli virtuelno i da pokrenu Ozijevu (Ötzi) ruku, lobanju rekonstruišu kičmu i kost koja podupire jezik bez oštećenja leša.

Poslušajte Ozijev(Ötzi)  rekonstruisani glas:

Koristeći matematičke modele i software naučnici su uspjeli da prikupe dovoljno informacija o gustini i tenziji vokalnih žica kao i o samom sastavu grlenog tkiva. S obzirom na starost Ozijevog (Ötzi) leša kao i u nedostatku određenih informacija ne može se reći da je  Ozijev(Ötzi) glas rekonstruisan u orginalu. Međutim rekostrukcija je uspjela da nam vrlo uspješno dočara kako je isti moguće zvučao. Na Ozijevom(Ötzi) tijelu pronađena je 61 tetovaža, urađena mješavinom biljaka i drevnog uglja, čije značenje još uvijek nije poznato. Utvrđeno je da je imao smeđe oči i srodnike na Sardiniji. Bio je visok 159 cm. Takođe je bio netolerantan na laktozu i sklon srčanim problemima. U trenutku smrti vjeruje se da je imao 46 godina, a na sebi odjeću napravljenu od kože krave , ovce i koze. Ubijen je strijelom koja ga je pogodila u predjelu ramena.

Njegovo savršeno očuvano tijelo čuva se u specijalno dizajniranoj komori  muzeja za arheologiju u južnom Tripoliju, Italija na temperaturi OD -6°C. gdje posjetioci mogu vidjeti mumiju kroz mali prozor.

Izvor: DailyMail

TBU NEWS INFO

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi