Detoksikacija

Danas svi želimo da živimo zdravo, da doživimo lijepu starost, bez bolesti i patnje ali jako malo radimo na tome. Na neke stvari ne možemo da utičemo (klimu, genetiku…) ali možemo da povedemo računa o ishrani i navikama.

Svaki dan nam počinje sa umivanjem, pranjem zuba i tuširanjem. Medjutim ovaj jutarnji “ritual” ipak nije dovoljan.

Živimo u svijetu gdje je vazduh zagađen, voda zatrovana, hrana puna hemije i sve se to akumulira u našem tijelu. Tokom godina otrov se taloži u našim crijevima i smanjuje njihovu funkciju, a mi se osjećamo umorno, tromo, pospano, nemamo elana i samo nam se spava. E, ovo je prvi pokazatelj da se moramo pokrenuti i uraditi nešto za sebe. Zato moderna medicina sve više prihvata i preporučuje čišćenje organizma od svih suvišnih supstanci i otrova, počevši od najtežih do najfinijih ćelijskih struktura. Ovaj proces je u narodu poznat kao DETOKSIKACIJA organizma.

DETOKSIKACIJA je prirodan proces eliminasanja otrova iz ljudskog tijela. Naš organizam, inače opterećen varenjem teške i nezdrave hrane, treba da se oslobodi toksičnih supstanci. Za nagomilvanje toksina  u našem tijelu odgovorni su sledeći faktori: nezdrava i nepravilna ishrana, stres, cigarete, alkohol, prebrz ritam života i fizička neaktivnost. Sve ovo utiče na organizam i može poremetiti njegov pravilan rad.

Naše tijelo nam uvijek šalje signale kada nešto nije u redu. U većini slučajeva ih mi zanemarujemo. Isto tako nam šalje signale kada nam je potrebna detoksikacija. Neki od simptoma su problemi sa kožom, umor, loša koncentracija, glavobolja, umor, nadutost… a može doći i do ozbiljnih simptoma a to je depresija.

Ovo ne znači da treba čekati da se upali znak za zubunu već  je bolje spriječiti nego liječiti. Detoksikacija organizma se preporučuje dva do tri puta godišnje, nikako više od toga.

Svako ko razmišlja o ovom procesu bi trebalo, prije svega, da se konsultuje sa doktorom ili nutricionistom.

Ukoliko se detoksikacija organizma ne odradi kako treba može biti vrlo štetna, a kod nekoga i sa ozbiljnim zdravstvenim tegobama.

Najbolji način za detoksikaciju organizma je PRIRODNI način. Ovo znači da je potrebno konzumirati namirnice koje čiste tijelo od štetnih materija, da se unose dovoljne količine tečnosti i da se tokom procesa detoksikacije bavite fizičkom aktivnošću.

Dakle, prirodna detoksikacija organizma hranom podrazumijeva da izbacite namirnice životinjskog porijekla, da jedete hranu sa malo soli, začina i ulja i da pijete 2 do 3 L vode dnevno. Fizička aktivnost je veoma bitna jer se tada tijelo znoji i na taj način izbacujemo toksine iz organizma. Najbitnija stavka u ovom procesu je SAN. Veoma je važno da spavate 8h dnevno jer je to od ključnog značaja za oporavak i vraćanje vašeg organizma u normalan tok funkcionisanja. Što se tiče fizičke aktivnosti, ne preporučuju se iscrpljujuće vježbe već joga, pilates, hodanje ili istezanje. Važno je i to da što više vremena provodite na svježem vazduh jer time pospješujete vitalnost cijelog organizma i povećavate energiju.

Detoksikacija nije proces kod kog rezultate dobijate preko noći. To je proces koji traje, bitno je samo da ste uporni (minimum mjesec dana) i rezultati će biti vidljivi.

Namirnice koje treba koristiti:

ALGE – izvrsne, jer sadrže brojne antioksidante koji pomažu u čišćenju krvi i jačaju digestivni trakt. Takođe sadrže veliki broj minerala iz okeana.

 


 

LANENO SJEME – odličan izvor vlakana kao i omega 3 ulja (npr. Ujutru dvije kašike lalnenog sjemena natopite sokom od limuna i pojedete)

 


 

ŽITARICE – najbolje su: ovas, ječam, proso, spelta, a dozvoljava se i integralni pirinač.

 


 

LIMUN – pomaže da se toksini pretvore u tečnost i lakše se izbacuju iz organizma. Ako ujutru popijete čašu vode sa sokom od jednog limuna izbalansiraćete kiselost hrane koju unosite u toku dana.


 

BIJELI LUK – najbitniji u detoksikaciji. Nijedan detoks plan ne može biti uspješan bez bijelog luka jer je to snažni antiseptik i antibiotik.

 


 

ARTIČOKE – i pored toga što su jako ukusne one su i nevjerovatno zdrave. Podstiču proizvodnju žuči i štite jetru.

 


 

ĐUMBIR – pomaže u liječenju jetre i reguliše poremećaj varenja hrane koju unosimo.

 


 

JABUKA – izvor vlakana, vitamina, minerala i fitohemikalija. Sve ovo je bitno u procesu detoksikacije.

 


 

KOPRIVA – jako dobra za sve, a posebno za bubrege. Jako snažno čisti organizam jer izbacuje otrov tako što stimuliše bubrege da izbacuju više tečnosti.


Namirnice koje treba izbjegavati:

-fast food – brza hrana
-alkohol
-slatke i gazirane sokove
-slatkiše i grickalice
-gotova jela
-konzerviranu hranu
-namirnice koje sadrže pšenicu i gluten

ČAJEVI za čišćenje organizma:

ČAJ OD KOPRIVE – ubraja se u čajeve koji su najbolji za detoksikaciju organizma. Poznat je po svojstvima za čišćenje krvi.

 


 

ZELENI ČAJ – sadrži velike količine antioksidanasa, a među njima je čuveni katehini koji jača funkciju jetre.

 


 

ČAJ OD MASLAČKA I SLJEZA – koristi se za detoksikaciju bubrega ali i cijelog organizma.

 

 

Autor: J. K.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi