Australijan open 2017

Australijan open 2017 donio nam je brojna uzbuđenja, zanimljive duele, senzacije, rekorde… Kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Učesnici u oba finala bili su praktično veterani ovog sporta, i ni jedan takmičar nije imao manje od 30. godina: Venus 36, Serena 35, Federer 35 i Nadal 30.

U ženskoj konkurenciji imali smo fantastičnih duela, rano ispadanje nekih favorita i epsko finale. Najveća iznenađenja turnira su, Koko Vandevege, Mirjana Lučić-Baroni i Venus Vilijams.  Koko Vandevege je na svom putu do polufinala eliminisala, Robertu Vinči (15. nosilac), Judžin Bušard, Anželik Kerber (1), Garbin Muguruzu (7), ali je svoj fantastičan nastup završila u polufinalu. Od nje je bila bolja starija od sestara Vilijams, Venus. Ona je kao 13. nosilac pobijedila u njihovom polufinalnom meču rezultatom 2:1 i plasirala se u svoje 15. grand slem finale, prvo od Vimbldona 2009. godine.

U drugom dijelu žrijeba najveće iznenađenje bila je gore pomenuta Mirjana Lučić-Baroni, koja je svoj put do polufinala krčila pobjedama nad Agnješkom Radvanjskom (3) i Karolinom Pliškovom (5), ali ju je u polufinalu zaustavila Serena Vilijams (2), najtrofejnija teniserka današnjice.

Finale između sestara Vilijams malo ko je očekivao, ali su one fantastičnom igrom zakazale svoj 28. susret, deveti u finalima grand slem turnira. Uspješnija je bila mlađa, Serena, rezultatom 2:0 (po setovima 6:4, 6:4), i sada vodi 17:11 u ukupnom skoru, 7:2 u finalima najpestižnijih teniskih turnira.

Serena je ovom pobjedom došla do svog 23. grand slem turnira, prestigavši Štefi Graf koja je ostala na 22. Sada je samo korak da izjednači rekord Margaret Kort koja ima 24.

U muškom dijelu žrijeba bilo je jednako interesantno. U glavnim ulogama bili su već pomalo zaboravljeni Rodžer Federer i Rafael Nadal. Tok turnira obilježila su rana ispadanja glavnih favorita Endi Mareja (1) i Novaka Đokovića (2), što je kod ostalih učesnika turnira probudilo nadu u mogući uspijeh i pobjedu na ovom turniru. Najbolji na ovom putu su bili Rodžer Federer, koji je kao 17. nosilac ušao u finale pobjedama nad bolje plasiranim teniserima Tomšom Berdihom (10), Kei Nišikorijem (5) i Stanom Vavrinkom (4), i Rafael Nadal (9) pobjedama nad Aleksandrom Zverevim(24), Gaelom Monfisom (6), Milošem Ronićem (3) i Grigorem Dimitrovim (15). Oni su zakazali još jedan svoj duel, 35. po redu, prvi u završnici najvećih turnira nakon Rolan Garosa 2011. godine.

Dvojica trenutno najtrofejnijih igrača odirali su svoj 35. meč na svim turnirima, deveti u grand slem finalima. Prije početka finalnog meča statistika, trenutni renking, ali i kvote na kladionicama bili su u korist Španca. Nadalova statistika je bila ubjedljiva, vodio je 23:11 u svim mečevima, 6:2 u finalima grand slemova, ali i 3:0 u okršajima na Australijan Openu.

Finale koje su priželjkivali mnogi ljubitelji „bijelog sporta“. Meč je trajao 3h i 37min u 5 setova. Setove su naizmjenično osvajali Federer i Nadal. Onaj koje bi prvi napravio brejk, osvojio bi i set.

Velika borba i naljepši potezi došli su u petom setu. Na samom startu Nadal je napravio brejk i poveo je sa 0:1. Nalete Federera Nadal je uspiješno odbio i poveo sa 3:1 u gemovima, ali nakon toga uslijedio je preokret. Federer je napravio dvostruki brejk, uspješno je osvjao svoje servis gemove i nakon druge meč lopte došao do svog 18. grand slem trofeja. Konačan rezultat je bio 3:2, po setovima 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

TBU NEWS

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi