Aronija

Aronija je bobičasto voće, najsličnije borovnici. Raste na drvetu, koje zbog svoje bujnosti podsjeća na grm. Iz porodice je ruža, a može da naraste od jednog do šest metara. Potiče iz Sjeverne Amerike. Biljka je veoma otporna kako na niske temperature i mraz, do -47°C, tako i na sušu. Takođe, otporna je na insekte, zagađenja i bolesti.Postoje dvije vrste, crvena i crna aronija.

Sjeveroamerički Indijanci prvi su počeli sa upotrebom aronije. Koristili su je kao hranu, ali i kao lijek. Plodovi aronije se mogu dugo zadržati na biljci i ne kvare se. Indijanci su jeli plodove, sušili, mljeli ih i miješali ih sa životinjskom mašću i sušenim mesom. Sušeni plodovi su se koristili i kao lijek protiv želudačnih i crijevnih tegoba. Koristili su i ostale djelove biljke, pa su tako sušene listove i koru koristili za pripremu čaja, koji je dobar za zaustavljanje krvarenja iz rana.

Danas, aronija nalazi široku primjenu, a naročito zbog svoje ljekovitosti.

Ljekovitost aronije potiče zbog velike koncentracije antioksidanasa, brojnih minerala i vitamina. Aronija je karakteristična po tome što ima najveći antioksidativni kapacitet među svim vrstama voća, i moćniji je aktioksidans od brusnice. Kao snažan antioksidans, ima primjenu u liječenju raznih degenrativnih oboljenja kao što su rak i srčana oboljenja, a usporava i starenje. Konzumiranje aronije štiti kožu od štetnih uticaja zgađivača, duvanskog dima, ultraljubičastog zračenja, ali i raznih drugih faktora koji mogu uticati na proizvodnju slobodnih radikala u našem organizmu.

Ljekovita svojstva potiču i od prisustva vitamina i menarala. Od vitamina sadrži: C, A, E, B2, B6, B9 i rijedak vitamin P. Od minerala tu su kalcijum, kalijum, gvožđe, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga aronija sardži i rijedak voćni šećer sorbitol.

Aronija, takođe, može da se koristi kao lijek za dijabetes, jer regiliše nivo šećera u krvi. Reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlijezde, kao i pravilan rad pankreasa. Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na žuč i jetru, jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa. Jača imunitet, štiti organizam i ublažava prehladu.

Aroniju možete koristiti u najrazličitijim oblicima. Najbolje je konzumirati svježe bobice, ali i u vidu različitih proizvoda kao što su: sok od aronije, vino od aronije, džem od aronije, sirup od aronije. Čaj od aronije se može praviti od sušenih plodova ili od listova aronije. Takođe, bobice aronije su sve više prisutne i u pekarskim proizvodima, kao zdrav dodatak. Koriste se i za pojačavanje arome jogurta ili drugih pića. Sve veći značaj ima kada je mršavljenje u pitanju. Sadrži vrlo malo kalorija i masti. Sušene bobice aronije imaju veliki sadržaj vlakana koja su bitna za mršavljenje, tako da se sve više koristi u sušenom obliku. Plodovi aronije mogu se zamrznuti, s obzirom da se poslije odmrzavanja gotovo uopšte ne razlikuju od svježih plodova, ni po boji, ni po čvrstoći.

Izvori: wikipedia.org,  priroda-leci-sve.com, dijetaplus.com

TBU NEWS

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi