Apple više nema ekskluzivno pravo na naziv “IPHONE” u Kini

Kalifornijski tehnološki gigant je nedavno izgubio bitku za trademark( zastitni znak) u tužbi protiv Kineske kompanije, koja sada ima pravo da proizvodi i prodaje torbe, te druge kožne proizvode pod brendom “IPHONE”. Pekinski opštinski Visoki Narodni Sud je 31. Marta odbacio tužbu Appla protiv Xintong Tiandi Technology(Bejing) Co Ltd , kako prenosi Legal Daily Reported iz Kine. Konačna presuda je omogućila Pekinskoj kompaniji da i dalje nesmetano brendira kožne proizvode uključujući ne samo torbe, već i maske za telefon i maske za pasoše pod nazivom “IPHONE”. Već postoji širok asortiman proizvoda ove kompanije na njihovom sajtu www.iphone.vc

Kompanija Xintong Tiandi je registrovala svoj “IPHONE” zaštitni znak ( trademark) za kožne proizvode još u 2007. godini, skoro pet godina nakon što je Apple registrovao isti trademark u Kini za softverske I hardverske proizvode. Apple je u 2012. godini prvi put prijavio ovaj slučaj nadležnima za trademark u Kini. Potom je podnio tužbu i Nižem Pekinskom sudu. Međutim, u oba slučaja sud nije presudio u njihovu korist.

Prema presudi iz 2013. godine, koju su donijeli nadležni za trademark, pošto Apple nije mogao da dokaže da je “IPHONE” već bio dobro poznat brend/zaštitni znak u Kini prije nego što se je kompanija Xintong Tiandi registrovala u 2007, sud smatra da javnost neće povezati “IPHONE” znak kompanije Xintong Tiandi sa Applom na bilo koji način koji bi negativno uticao na intrese [ Apple ] kompanije.

Konačna presuda Pekinskog Visokog Narodnog Suda se oslanja na tu odluku, i napominje da je IPHONE prvi put prodat u tom dijelu Kine u 2009. Godini. Presuda ne pravi nikakvu razliku između Applovog malog slova i, i velikog slova koje koristi kompanija Xintong, odnoseći se prema oboma kao “IPHONE

Apple se nije oglašavao na zahtjeve za komentar, dok je kompanija Xintong u objavi na svom sajtu izjavila da odluka suda predstavlja prikaz “slobodnog tržista”. Izjavili su još i da će raditi na razvoju punog potencijala znaka “Iphone” , kao i da će sarađivati sa kompanijom [Apple] u cilju sto veće koristi za “IPHONE” potrošače.

Ovo nije prvi put da je Apple izgubio u borbi oko trademark-a. U 2012. Godini je morao da plati 60 miliona dolara “Shenzhen tech “ kompaniji zbog korišćenja naziva iPad.

Dok zanimanje za odnos Apple-a i Kineskih vlasti raste, a cijene njihovih akcija padaju, moglo bi se postaviti sve više pitanja o buducnosti Apple-ovog poslovanja u Kini.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi