Brazil zabranio WhatsApp

Korisnici u Brazilu ne mogu komunicirati putem njima omiljene aplikacije, jer je tako odredio sud.  Takav epilog je dobilo odbijanje WhatsApp-a u Brazilu da preda podatke korisnike u sklopu  kriminalističke istrage.

Ovakav spor je doveo do toga da oko 100 miliona ljudi koji koriste WhatsApp u Brazilu ostane bez mogućnosti da šalje i prima poruke preko aplikacije. Jan Koum, šef WhatsAppa, pojasnio je da oni nemaju pristup toj komunikaciji jer je ona zaštićena end-to-end enkripcijom. Ne samo da radimo šifrovanje poruka end-to-end da bi korisnici bili bezbedni, nego i ne čuvamo istoriju razgovora na našim servisima. Kada pošaljete end-to-end šifrovanu poruku, niko drugi ne može da je pročita, čak ni mi.

Međutim, brazilskom sudu to nije bilo dovoljno dobro objašnjenje, pa je sudija naredio teleoperaterima da na tri dana moraju blokirati WhatsApp u toj zemlji. Brazilski su korisnici vrlo skloni aplikacijama za razmjenu poruka i razgovore, jer su cijene telekomunikacijskih usluga u toj zemlji veoma visoke.

Izvor: http://edition.cnn.com/

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi