Šta je HTML?

HTML( engl. Hypertext Markup Language) je jezik u kome se pišu web strane.  Sve što vam je potrebno  za početak je običan tekst editor  (notepad++) i Web browser koga već imate. Svaka HTML internet stranica se u globalu sastoji od tagova. Početak taga je logički znak “<” a kraj taga je logički znak “>”. Izmedju ta dva znaka ili tačnije rečeno unutar taga se nalazi ime taga i atributi taga. Ime taga definiše ponašanje i način prikaza označenog dela teksta ili dokumenta.

Postoje elementi HTML-a koji se sastoji samo od jednog taga, ali postoji i veliki broj elemenata koji se sastoji od dva taga . Oni koji se sastoje od dva taga imaju početni i krajnji tag.Oni  se razlikuju po tome što krajnji ima kosu crtu “/” ispred imena taga a početni nema .Svaki HTML dokument počinje s tagom <HTML> (otvoren tag) i sa njim se završava </HTML>(zatvoren tag). Između ova dva taga nalaziće se svi ostali tagovi kao i sam sadržaj dokumenta. Svaki HTML dokument se sastoji od dva djela:zaglavlje (engl. head) i tjela (engl. body). Zaglavlje se odvaja tagovima <head> i </head> a tjelo dokumenta tagovima <body> i </body>.

  • head – deo u kojem se nalaze naslov stranice i ostale informacije koje nisu vidljive na samoj stranici. U head tag se ostavlja informacija o imenu stranice , kao i linkovi ka eksternim fajlovima kao što su dodatne skripte. Kao što smo rekli head tag nije vidljiv na samoj stranici ali utiče na njen izgled i funkcije.
  • body – glavni dio stranice koji je vidljiv korisniku.

Osim njih imamo i tag title. On  je takođe veoma značajan i važan tag i u njemu se nalazi naslov stranice. Pravilnim korišćenjem ovoga taga vam  može poboljšati pozicije u pretrazivačima. Ovo je samo kratak uvod za ono što nas očekuje na TBU NEWS INFO  kada je u pitanju HTML.

TBU NEWS INFO

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi