Jelouston – Znaci moguće erupcije?

Jelouston super vulkan je uzdrman sa čak 878 manjih zemljotresa poznatih po imenu “swarm – roj” i to samo u posljednje dvije nedjelje. Po procjeni naučnika Jeloustonska kaldera je trenutno veoma aktina. Slična aktivnost super vukana je zadnji put bila zabilježena 2012-te.

Jeloustonska kaldera je vulkanska kaldera u Nacionalnom parku Jelouston u SAD. Kaldera se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Vajominga, a njen najveći dio zahvata park Jelouston.

Procijenjena veličina prečnika kaldere se kreću od 55 km do 72 km koje je utvrdio Geološki institut SAD geološkim ispitivanjem terena koje je sprovela ekipa koju je predvodio Bob Kristijansen 60-ih i 70-ih godina 20. vijeka.

Stručnjaci NASA-e su utvrdili da se ispod Jeloustona, na dubini od 8000 metara, nalazi najveća komora magme koja je ikada otkrivena. Ispunjena magmom i gasom pod velikim pritiskom, polagano gura tlo kaldere naviše. Bob Smit je zatim otkrio da je na dubini od 5000 metara temperatura oko 350 °C (temperatura magme je oko 1500 stepeni). Hidrotermalni izvori i gejziri, rasprostranjeni po gotovo čitavoj površini Jeloustona, nisu ništa drugo do pukotine kroz koje ovaj supervulkan diše – i oslobađa višak pritiska. Svake godine ovo područje pogodi između 1000 i 2000 potresa, na sreću ne velikog intenziteta. Ovi potresi “roj” ukazuju na aktivnost supervulkana.

Jeloustonska kaldera je jedna od najstrašnijih prirodnih kreacija i nalazi se na vrhu najvećeg Sjeverno američkog vulkanskog predjela. Njeno ime znači „lonac“ ili „kazan“ i ona se formira kada zemlja propadne nakon vulkanske eksplozije.

U Jeloustonu se nalazi magmino „žarište“ oko 400 milja ispod površine zemlje, koja raste 30 milja pre nego što se raširi na površini oko 300 milja oko Jeloustona. Iznad ovoga, ali i dalje ispod površine se nalazi Jeloustonski supervulkan.

On bi mogao eksplodirati do 1.000 puta jače od erupcije Svete Helene 1980. godine. Izbacivao bi lavu daleko u nebo, a pepeo ubicu biljaka bi nabacao u sloju debelom 10 stopa svuda u radijusu od 1.000 kilometara oko sebe. Dvije trećine SAD-a bi zbog otrovnih gasova postalo gotovo skroz nenastanjivo, došlo bi do prizemljenja na hiljade letova, a milioni bi bili primorani da napušte svoje domove.

Naučnici govore da nije pitanje da li će doći do erupcije, nego kada će doći do nje. Velika erupcija je neizbježna.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi