Zeleni čaj

Redovna konzumacija zelenog čaja ima blagotvorno dejstvo na naš organizam. Kao i kod mnogih napitaka koji sadrze kofein, osnovno dejstvo zelenog čaja je povećanje budnosti i koncentracije. Zeleni čaj...
Foto: najboljicajevi.com

Redovna konzumacija zelenog čaja ima blagotvorno dejstvo na naš organizam. Kao i kod mnogih napitaka koji sadrze kofein, osnovno dejstvo zelenog čaja je povećanje budnosti i koncentracije.

Zeleni čaj ima jedinstven ukus. Pravi se od lišća biljke Camellia sinensis, koja je rasprostranjena na dalekom istoku, naročito u Kini i Japanu. Biljka je visine do tri metra i obrasla je duguljastim zimzelenim lišćem. Sadrži bioaktivne materije kao što su: tein, katehin, kofein, teofilin, teobromin i eterična ulja. Listovi ove biljke se suše u sudovima iznad žara, a kasnije se hlade na promaji. Postupak se ponavlja dok iz listova ne prestane da izlazi zelenkasta tečnost. Ovako dobijeni sušeni listovi koriste se za pripremu čaja.

Foto: connect2classes.com

Materije koje sadrzi zeleni čaj veoma su korisne i blagotvorne za naš organizam i očuvanje zdravlja. Kathin je najvažnija materija i ima je od 12 do 14% i utiče na smanjenje holesterola u krvi, pomaže protiv upala i dijabetesa. Takodje, utiče i na smanjenje tjelesne težine, pa se zeleni čaj često koristi za mršavljenje. Ekstrakt zelenog čaja stimuliše metabolizam i pomaže pri sagorijevanju masti. Neke studije ukazuju na djelotvornost kombinacije zelenog čaja i kofeina u smanjenju i održavanju tjelesne mase, kod umjereno gojaznih osoba.

Napitak ima blago gorak ukus za koji je zaslužan kofein, koji pomaže da se brže razbudimo. Idealan je za početak dana, jer nam pomaže da lakše izađemo na kraj sa obavezama i zadacima koji nas čekaju.

Zeleni čaj je sajajan protiv mamurluka. Eliminisaće glavobolju, pomoći će da se priberemo i ublažiće postojeće tegobe.

Za pitkost je zaslužna kombinacija minerala, vitamina i teanina. Čaj sadrži folnu kiselinu, beta karoten, kao i vitamine C, B2 i E, što obezbjeđuje zaštitu kože, sluzokože i očiju od brojnih bolesti.

Zeleni čaj dezinfikuje usnu duplju i sprečava razvoj infekcija. Zahvaljujući prisustvu teofilina, zeleni čaj opušta bronhije, pa je svoju primjenu našao kod astme i bronhitisa. Prema nekim istraživanjima, upotreba kafe, čaja i drugih kafeiniziranih napitaka smanjuje rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Bogat je antioksidansima koji sprečavaju nastanak i razvoj malignih ćelija (ćelija raka). U zemljama čiji stanovnici redovno konzumiraju zeleni čaj, kao što su Japan i zemlje dalekog istoka, stopa razvoja kancerogenih oboljenja je mnogo manja.

Možemo ga kombinovati sa limunom, medom i đumbirom, jer na ovaj načim možemo izvući najbolja ljekovita svojstva zelenog čaja.

Sve ove interesantne činjenice potvrđuju staru kinesku poslovicu da je „bolje tri dana bez hrane, nego jedan dan bez čaja“.

 

Izvori:

prirodnilek.com

wikipedia.org

 

TBU NEWS

 

Katergorije
Zdravlje
Komentari nisu dozvoljeni, za više infromacija posjetite stranicu O NAMA - TBU NEWS

Member of The Internet Defense League

POVEZANI TEKSTOVI

  • Svako ko traga za ispunjenim i harmoničnim životom mora na isti način da odgaja, kako um tako i tijelo. U ovoj našoj potrazi potrebno je da dođemo do načina...
  • Danas ste imali jako puno posla, mnogo obaveza koje morate da završite, umorni ste, želite samo da zaspete i da vam prođe još jedan težak dan. Često razmišljamo o...
  • Danas svi želimo da živimo zdravo, da doživimo lijepu starost, bez bolesti i patnje ali jako malo radimo na tome. Na neke stvari ne možemo da utičemo (klimu, genetiku…)...
  • KURKUMA ( lat. Curcuma longa), je biljka iz porodice đumbira koja se gaji najviše u Južnoj Aziji. Od njenog korijena se pravi začin oker žute boje koji je poznat...