Prema pismu direktora FBI-ja, Džejmsa Komija FBI planira da istraži nove mejlove povezane sa ličnim imejl serverom predsjedničkog kandidata Hilari Klinton, nakon zaključka da “postojanje imejlova može biti važno za istragu“.

Pismo FBI Direktora Džejms Komija upućeno liderima kongresa Sjedinjenih Američkih država
Pismo FBI Direktora Džejms Komija upućeno liderima kongresa Sjedinjenih Američkih država

Pismo upućeno članovima Kongresa, prvobitno je prenešeno od strane brojnih mediski kuća, FBI ne precizira šta će tačno iz mejlova Hilari Klinton biti predmet istraživanja, i navodi da su mejlovi otkriveni u drugom, nepovezanom slučaju. Naveo je i da će FBI pregledati mejlove kako bi utvrdili da li sadrže povjerljive informacije, ali i da bi „procijenili njihov mogući uticaj na trenutnu istragu“.

„ Federalni Biro ne može još uvijek da procijeni da li pomenuti materijal može biti važan za istragu, kao što ne može ni predvidjeti koliko dugo vremena će nam biti potrebno da obavimo ovaj dodatni posao, dodao je Džejms Komi.

Retrospektiva skandala sa majlovima Hilari Klinton

U martu 2015. godine, dospjelo je u žižu javnosti da je Hilari Klinton, vršeći dužnost Državne Sekretarke SAD-a, ekskluzivno koristila njen privatni imejl server za zvaničnu komunikaciju, umjesto zvanicnog imejl naloga State Department-a koji joj je bio dodijeljen preko federalnih servera. Prepiska je uključivala hiljade imejlova koji su bili označeni kao VISOKO POVJERLJIVI u momentu kada su razmjenjivani, nakon čega su neki od njih kasnije retroaktivno označeni kao POVJERLJIVI od strane State Department-a.

Kontroverzni slučaj se dalje razvijao na saslušanjima održanim od strane House Select komiteta Sjedinjenih Američkih Država povodom slučaja Bengazi. Nekoliko stručnjaka, zvaničnika i članova Kongresa je potvrdilo da korišćenje privatnog softvera i privatnog servera predstavlja kršenje protokola i procedura State Department-a, kao i kršenje federalnih zakona i regulacija koje se tiču čuvanja podataka. Klintonova je ipak istakla da smatra da je razmjenjivala mejlove u skladu sa federalnim zakonima i regulacijama State Department-a.

Više od 30000 imejlova je obrisano – zašto ?

Nakon jednogodišnje istrage, FBI je uspio da povrati oko 17000 imejlova koji su bili ili obrisani ili neprijavljeni State Department-u, pri čemu su mnogi od njih vezani za posao i bili označeni kao povjerljivi“, navodi FBI.

Nakon što su navodi o povjerljivosti imejlova postali učestaliji, FBI je pokrenuo istragu. Od 17000 imejlova koji su se nalazili na privatnom serveru Hilari Klinton, 113 je bilo povjerljivo u trenutku slanja, od čega je 65 bilo označeno kao TAJNO, a 22 kao TOP SECRET. Od tih 113 samo 3 su sadržavala markere koji bi ih označili kao povjerljive, naveo je drektor FBI-ja, Džejms Komi. Retroaktivno, oko 2100 mejlova je označeno povjerljivim od strane State Departmenta.

Politika vlade Sjedinjenih Američkih država je, kako se navodi u neobjelodanjenom ugovoru koji je Klintonova potpisala kao dio procesa dobijanja sigurnonosnih ovlašćenja, da se osjetljive informacije smatraju povjerljivim čak i ako nijesu označene kao takve.

U maju 2016, odsijek State Departmenta za opšte istrage je izdao izvještaj na 83 strane o politici State Department-a kada je u pitanju komunikacija imjelovima. U zaključku FBI od 5-tog Jula, Komi je naveo da je Klintonova bila izuzetno neobazriva po pitanju imejl sistema i povjerljivosti, ali je sugerisao i da FBI smatra da nikakva optužnica ne treba da se podiže protiv nje. Glavna tužiteljka Loreta Linč je 6. jula izjavila da se Hilari Klinton neće krivično teretiti za pomenuti prestup. Sedmog jula je State Department ponovo pokrenuo istraživanje ovog slučaja. 28. oktobra 2016. Komi je obavijestio Kongres da istražuju skoro otkrivene imejlove koji bi mogli biti od značaja za slučaj Hilari Klinton. Predstavnici zakona su naveli da su imejlovi pronađeni na elektronskim uređajima dijeljenim od strane Hume Abedin i Antonija Vejner-a.

Jos jedna imejl kontroverza, WikiLeaks i saznanja iz Podesta mejlova

Serijal Wikileaks-a o dogovorima koji uključuju predsjednika kampanje Hilari Klinton, Džona Podestu. Kao dugoročni saradnik Klintonovih, Podesta je bio šef osoblja kod Bila Klintona od 1998 do 2001. Zajedno sa bratom Tonijem posjeduje Podesta grupu, glavnu lobističku firmu, i u bordu je Centra za Američki progres (CAP), vašingtonski tnink-tank.

Pitanje koje ostaje neodgovoreno jeste ako pobornici kampanje Hilari Klinton zaista vjeruju da su mejlovi lažirani, zašto to i ne dokažu?

Kako vrijeme prolazi, čini se da će pomoć FBI-ja biti potrebna i da bi se došlo do objašnjenja za Wilileaks mejlove takođe. Ali prije svega, treba sačekati zvanični odgovor FBI-ja na već pokrenutu istragu.

“Prvo pravda, pa onda izbori!”

Izvor: TBUNEWS.COM
Prevod sa engleskog jezika – Aleksandra Gačević

TBU NEWS INFO