UM I TIJELO – ISTOK I ZAPAD

Svako ko traga za ispunjenim i harmoničnim životom mora na isti način da odgaja, kako um tako i tijelo. U ovoj našoj potrazi potrebno je da dođemo do načina na koji se hranimo, radimo, zabavljamo, vježbamo, volimo, osjećamo, dijelimo, sanjamo, koji je u ravnoteži sa nama samima i sa drugima, kao i sa sredinom u kojoj živimo i sa prirodom.

To je pravi izazov, zatvoren put prepun brojnih prepreka i poteškoća. Na primjer, prilagodićemo ono što jedemo i način na koji to radimo našim ličnim osobinama. Nekima će vegetarijanski način ishrane odgovarati dok drugima neće ili ćemo prilagoditi fizičke vježbe našim sposobnostima nastojeći da to učinimo na harmoničan način i uz kompenzaciju, približavajući ih našim mogućnostima, konstituciji, godinama i ograničenjima.

Ako, pri tom, vježbamo samo iz prostog razloga da bi nas drugi vidjeli kao atraktivne ili da bi se oslobodili stresa, bez ikakve kontrole nad onim što činimo, gubimo na tom putu. Jasno je da je vazno izgledati dobro i osjećati se zadovoljno i da nam to daje sigurnost i samopouzdanje, ali zbog toga ne treba dati 100% energije. Biti zadovoljan sobom primarno je za dobro mentalno i emocionalno zdravlje i jako je dobro pravilno posvetiti određeno vrijeme našem spoljašnjem izgledu ali  i brinuti o našoj emocionalnoj ravnoteži kao i njegi uma. Prije nego što počnemo da radimo na ovome vrlo je korisno da ovladamo konceptima kao što su ravnoteža, relaksacija, koncentracija, kontrola, preciznost i ritam i naravno treba naučiti vještinu disanja. Kada se postave osnove može se početi sa vježbanjem, tačnije sa pripremnim zagrijavanjem, a zatim preći na praktični dio. Treba da zaboravimo na žurbu i gajimo strpljenje, uživajući u onome što radimo tražeći pravu ravnotežu između mira i pokreta.

U ovom tekstu nastojimo da vam približimo istok i zapad na polju fizičkog razvoja, sa tehnikama Pilatesa, kao i drugim istočnjačkim vježbama koje su pod uticajem orijentalnih tehnika i vježbama svojstvenim disciplinama kao što su Hindu Joga i Či Kung (kineska gimnastika) takođe poznata kao taoistička Joga (nekada Tao Jin). Na ovaj način, ne samo da imamo korist od onoga što nam donose ove vrlo značajne discipline, koje su nastale na Istoku prije mnogo godina, već i učimo da ih prilagodimo našem načinu viđenja i osjećanja, a da pri tom možemo da primijenimo njihovu filozofiju na bilo koju vježbu, sport, radnu aktivnost, dnevne obaveze, itd.

Istočnjaci godinama gledaju prema zapadu, uče se na našem napretku, primjenjuju ga zajedno sa svojim tehnikama da bi postali bogatiji i uticajniji, kao što možemo da vidimo u bolnicama Kine ili Japana. Ali zbog toga ne ostavljaju po strani svoje resurse koje vjekovima koriste (njihove poznate metode Akupunktura ili fitoterapija). Mi na zapadu polako uključujemo neke od njihovih tehnika ali ostaje nam još mnogo toga i imamo previše predrasuda i nesigurnosti. Pogledajte, na primer, kako je porasla upotreba namirnica kao što je soja, zbog njenih dobrih svojstava, kao i mnogih drugih stvari koje će se pretvoriti u nešto uobičajeno. Mnogi se već bave Jogom, Tai Čijem ili meditacijom, koriste masažu, bave se orijentalnim plesom itd. U potrazi za drevnim i u našoj kulturi prepoznajemo ono autentično, vraćamo se sopstvenim kulturnim vrijednostima i prilagođavamo ih sadašnjosti da bi napredovali i razvijali se.

Biti otvoren da bi učio od drugih kultura i dijelio našu, izvjesno je ono sto nam donosi  XXI vijek i to je bogatstvo u svakom pogledu, bilo kulturnom, filozofskom ili ljudskom. Učimo jedni od drugih da bi stvorili jedno novo društvo, bogatije, otvorenije, ispunjenije i humanije.

Kada govorimo o terminu Istok, mislimo i na druge kulture pored istočne, kao što su: afrička, arapska, kultura srednjeg istoka ili indijska, koje čuvaju korijene ljudskog bića slobodnog i u harmoniji sa sopstvenom prirodom. Zapadni čovjek je izgubio nešto na putu progresa i modernizacije, a to je jedinstvo ličnosti sa unutrašnjim bićem i vezu sa okolinom, prirodom i njenim godišnjim dobima, ciklusima, odnosu sa životinjama i sa drugima. Harmoničan i odnos pun poštovanja je upravo ono što donosi sreću i dobrobit.

U ovom tekstu želimo da prenesemo potragu za ravnotežom između naše, zapadne vizije i  istočne, da bi pronašli središnju tačku koja će biti od velike pomoći ovdje, u našoj kulturi i u našem životu.

Džonatan Urla, metod koji se zove „Jogilates“ opisuje kao stil joge koji integriše osnovne principe snage i ravnoteže Pilatesa sa Hata Jogom. Ono što se predlaže je ujedinjenje ideje i vježbe različitih tehnika, sa korijenima u kineskoj energetskoj gimnastici, Jogi,Pilatesu, Fitnesu, plesu, tjelesnim tehnikama kao što su Feldenkrais, Frenklin,Aleksander… Suština je u tome da se kombinuje i ujedinjuje sve naučeno da bi se dobio metod  koji  svakog pojedinačno vodi ka stvaranju sopstvenog sistema fizičkog održavanja, prilagođeno njegovim, specifičnim potrebama. Želimo da posvetimo posebnu pažnju respiratornom radu, jer je stub oslonac sistema i vidimo potrebu za većim razumijevanjem ovog vitalnog procesa koji je kompleksan.

TEHNIKA DISANJA

Integracija neuromuskularne aktivnosti sa neurorespiratornom je tehnika koja harmonizuje um i tijelo. Pored toga što je efikasna da ublaži stres i odstrani um, pobjeđuje umor, podmlađuje tijelo i daje mu energetski podsticaj. Mora da nam bude jasno da ako ne vladamo respiratornom tehnikom, teško da ćemo moći da dođemo do tajni kretanja mišića.

Čovjek udahne i izdahne vazduh 15 puta u jednoj minuti, a prosečno u jednom danu udišemo i izdišemo 13.500 litara vazduha. Respiratorni organi zajedno sa cirkulacijom vrše važnu funkciju razmjene gasova, skupljaju ugljen dioksid i izbacuju ga i distribuiraju kiseonik po cijelom tijelu.  Respiratorni aparat sastoji se od grupe otvorenih organa: usta, nos, grlo, ždrijelo i pluća

Respiratorni sistem je pravo čudo prirode koje se formiralo u odnosu na djelove naše planete. U nordijskim zemljama, hladnijim, ciklusi su obično bolji i duži da bi omogućili zagrijevanje vazduha, dok su u suvim krajevima jednako ljepši i dugački da bi vazduh postao vlažan prije nego  što stigne u osjetljiva pluća, ali su u toplim i vlažnim zonama kratki, sa velikim otvorima da bi vazduh prolazio.

Disati na nos zahtijeva više napora nego to raditi na usta, jer  priroda raspolaže nazalnim sistemom iz opravdanih razloga. Rinolozi nabrajaju 30 vitalnih funkcija,pored vlaženja,zagrijevanja vazduha, filtriranja, čula mirisa itd.

Bioaktivna energija mirisa koristi se kao terapeutska u aromaterapiji koja se praktikuje na istoku u drevnim civilizacijama od prije nekoliko milenijuma kao dopuna liječenju bolesti.

U jogi kao, kao i Ču Kungu, primenjuju se različite respiratorne tehnike, od kojih su neke dosta komplikovane. A to su: prirodno disanje, grudno disanje koje je najčešće prisutno,pasivno disanje iz abdomena,aktivno disanje iz abdomena,rebarno disanje, najčešće korišćeno u Pilatesu, potpuno disanje, inverzno ili paradoksalno disanje, disanje izduvavanjem  – takođe se najčešće koristi u pilatesu, naizmenični disanje…

ISTEZANJE

 Mnogo bitna tehnika za naš um i tijelo je istezanje. Zašto se treba istezati? Odgovor je veoma jednostavan – iz mnogo razloga je tijelu potrebno istezanje. Odrzava nas gipkim i fleksibilnim, priprema naše mišiće za akciju, oslobađa napetosti i nagomilanog  tereta. Ako se bavimo sportom, istezanje nas štiti od povreda i umanjuje upale, vraća mišićni tonus i elastičnost, uvećava pokretljivost i olakšava koordinaciju, smanjuje fizičku i mentalnu napetost, sagoreva telesne masti i povoljno utiče na naš fiziološki sistem i naše organe.

Ima više tipova i oblika istezanja:  statična, dinamična, aktivna,pasivna, u opoziciji,tetiva-mišića ili opne, ANO…

Statična – istezanje u nepokretnom položaju, radi se na preciznosti i produženju.

Dinamična – prelazeći iz jednog položaja u drugi bez zaustavljanja ili zadržavajući se na kratko.

Aktivna – u okviru statičnih istezanja izvodimo akciju koordisanu sa disanjem, pri čemu kod izdisaja povećavamo lagano istezanje, na postepen način bez previše naprezanja.

Pasivna – ostajemo u položaju disajući i ostavljajući da se tijelo samo isteže, opuštajući se i koristeći tehnike meditacije i disanja

Opozicija – istežemo se u dva suprotna smjera. Ovom metodom istežemo mišiće i tetive. Ovakva istezanja trebaju da budu unapred planirana da ne bi naprezali ili istezali ništa drugo do onoga što želimo.

OPNE – U drevnoj Kini  su već otkrili značaj i način na koji se djeluje na opne. Ovaj kompleksan sistem nazvali su drugi skelet i razvili vježbe i tehnike sa masažom (drevna kineska osteopatija) kod kojih su , zahvaljujući preciznim istezanjem, uspijevali da deblokiraju i dozvole prolaz energije. Obično se rade unutrašnja istezanja za organe i deblokadu meridijana, istezanje tetiva i mišića kuda prolaze kanali akupunkture.

ANO (autoperceptivno neuromuskularno olakšanje) – tehnika koja je korišćena za rehabilitaciju vojnika iz Drugog Svetskog rata koji su patili od neuroloških poremečćaja. Kasnije jej već počela da se koristi za povećanje fleksibilnosti i učinak.

Koncentiršimo se da održimo disanje u skladu sa vježbama i na ovu tehniku gledajmo kao na nešto pozitivno što može da promijeni naše zdravlje i naš život. Korak po korak i prelazimo put pun fizičkog i mentalnog zadovoljstva.

 

“Istinski užitak dolazi od aktivnosti uma i tjelovježbe, oni su jedno .” 

Alexander von Humboldt

TBU NEWS 

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi