Rekordna brzina prenosa podataka od 57 Gbps

Naučnici  postogli novi rekord u brzini prenosa  podataka. Njihovo veliko pitanje je uvjek bilo kako se informacije prenose brže? Oni su se okrenuli prema komunikaciji preko optičkih vlakana jer  postoji veća mogućnost brzine prenosa podataka , posebno na daljinu.

Milton Feng, profesor elektrotehničkog  i računarskog inženjerstva i njegove kolege Nick Holonyak Jr.i Curtis Wang sa univerziteta Illinois, ostvarili su novi rekord u brzini prenosa  podataka optikom, koji sada iznosi 57 Gbps. Važno je napomenuti da je ovo postignuto na sobnoj temperaturi, što znači da nisu morali hladiti opremu kako bi omogućili protok tih količina bitova. Čak i kada se temperatura podigne na 85 stepeni C, njihovo rješenje u korištenju oxide-VCSEL  tehnologije, u stanju je isporučiti 50 Gbps .Postizanje velike brzine pri visokim temperaturama je vrlo teško, rekao je Feng. 

Ova vrsta tehnologije će se koristiti ne samo za data centre , već i u avionima kao i  na drugim mjestima, jer su optičke žice mnogo lakše od bakarnih, rekao je Feng. On veruje da ovo može biti veoma korisno za industriju i to je ono što čini posao tako važnim.

Izvor: http://news.illinois.edu/

TBU NEWS

 

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi