Svijet na korak od neograničenog snabdijevanja čiste energije nakon što je postavljen novi rekord za nuklearne fuzije od strane naučnika iz SAD.

Nuklearna fuzija , proces koji se smatra potencijalnim izvorom beskonačne energije, identičan je reakciji fuzije u jezgru sunca. Koristeći nuklearnu fuziju u domovima i poslovnim objektima, rad dokazuje da spaljivanje zvijezda-kao gorivo , može da se postigne i da sadrži , koristeći trenutni pristup.

Koristeći visoke temperature magnetnih polja i pritiska, jezgra lakših elemenata se spajaju da stvore teže, i tako oslobode energiju u procesu. S obzirom da je u specijalno dizajniranim reaktorima nalik zvijezdama proizveden tj. stvoren helijum što je korak ka čistoj energiji, smatra se da bi mogla da se smanji zavisnost od fosilnih goriva. Da bi bili sigurni (MIT Plasma nauke i Fusion Center u Cambridge), oni su  gas u stanju plazme podvrgnuli pritisku čime je razbijen prethodni rekord za 15%.Ti pritisci postignuti su uz MIT’s prilagođeni Alcator-C Mod Tokamak reaktor.

Zahvaljujući pritisku od 2.05 bara, što je ekvivalent pritisku na 10 metara ispod nivoa okeana ,temperatura unutar reaktora dostigla je više  od 35 miliona°C , što je dvostruko više nego u Sunčevom jezgru. To je rezultovalo stvaranjem nekoliko stotina biliona fuzijskih reakcija po kubnom metru u sekundi, piše MIT News.

Ovaj iskaz predstavljen je na međunarodnoj konferenciji agencija za atomsku energiju”Fusion energy” u Kyoto u  Japan.

Izvor: Daily Mail,  MIT News

TBU NEWS INFO