Apple protiv FBI

Apple se suprotstavio zahtjevima FBI-ja i sudskom nalogu koji traži da kreiraju pristup mobilnom telefonu jednog od učesnika u oružanom napadu u San Bernardinu. Oni  zahtjevaju od kompanije Apple da otključa iPhone telefon koji je bio u vlasništvu teroriste jer kako tvrde  telefon možda poseduje bitne informacije. U otvorenom pismu zaposlenima u Apple Tim Cook direktor kompanije  objavio je da FBI od Apple-a traži kreiranje tzv. backdoor pristupa operativnom sistemu i telefonima, što bi narušilo reputaciju kompanije.

Cook je napisao i da Apple radi sve što može da pomogne vladi u otkrivanju detalja oko užasnog napada u San Bernardinu, i  da  uz validan sudski nalog, predaju informacije koje imaju, ali da bi otvaranje ovakvog pristupa telefonima značilo slabljenje enkripcije za sve korisnike. Cook optužuje američku vladu da prekoračuje svoja ovlašćenja,te najavio da će se boriti protiv sprovođenja ovakvog zahtjeva. , jer bi njihov zahtjev mogao da ugrozi privatnost miliona korisnika.

Kako je Cook objasnio, ovdje se ne radi o jednostavnoj situaciji u kojoj bi oni mogli omogućiti pristup podacima samo na tom telefonu, već bi u slučaju razvoja softvera koji bi omogućio pristup tom iPhoneu , neko mogao iskoristiti taj softver, odnosno metodu pristupa tim podacima (to može biti FBI, ali i hakeri, kriminalci ili vlade drugih zemalja) za pristup i drugim Appleovim telefonima, zbog čega bi bila dovedena u pitanje sigurnost svih korisnika iPhonea.Podršku Cookovom stavu dale su većina drugih IT kompanija  koje smatraju da bi prisiljavanje Apple-a da kreira tzv. backdoor pristup predstavljalo opasan presedan.

Naravno, ovo je i dalje komplikovan slučaj. Američka javnost je podeljena.Bit će zanimljivo pratiti dalji razvoj ove situacije jer iz FBI-a tvrde kako im Apple mora omogućiti pristup informacijama na ovom telefonu, dok Tim Cook i ekipa iz Applea brane svoju odluku te kažu da, ako sada popuste, u budućnosti bi mogla biti ugrožena sigurnost i privatnost podataka svih korisnika iPhonea.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi