Aogashima – Život u srcu vulkana

Za stanovnike Aogashime, ostrva koje se nalazi 321 km južno od Tokija, 1785. je bila nezaboravna godina. Iako nema preživjelih koji mogu posvjedočiti najsmrtonosnijem događaju u istoriji ovog ostrva stanovnici ovog malenog ostrva dobro znaju šta se sve dogodilo te tragične 1785. godine. Potresi, vatra ruševine i patnja. Međutim njihovo saznanje ni na koji način nije promijenilo njihovu čvrstu odluku da i dalje žive na ostrvu svojih predaka.

18. maja 1785 godine zemlja je počela da se trese. Ogromni oblaci plina i dima izletjeli su iz usta vulkana, stijene su pucale, blato i kamenje je “letjelo” na sve strane. Do 4. Juna, 327 stanovnika ovog ostrva nije imalo drugog izbora nego da bude evakuisano, ali je samo pola od njih uspjelo, ostatak je stradao. Ljudi koji danas žive na ostrvu Aogashima a koji je dom vulkana još uvijek registrovanog kao “aktivni” od strane japanske meteorološke agencije (Japanska vladina agencija odgovorna za praćenje 110 aktivnih vulkana na teritoriji zemlje) znaju da još uvijek postoji mogućnost da se “istorija” može ponaviti. Međutim, stanovnici Aogashime se ne daju zaplašiti tako lako. Uprkos upozorenjima vladinih institucija, stanovnici ovog malenog ostrva odlučili su da se vrate i nastave život na ostrvu.

Aogashima – Foto:


Danas na ovom neobičnom ostrvu, površine od oko 9 km, živi nešto preko 200 stanovnika. Stanovnici ovog neobičnog mjesta imaju poštu, školu, prodavnice i vode sasvim uobičajen život baveći se ribarstvom, poljoprivredom i turizmom.
Aogashima je mjesto sa prekrasnom prirodom, mjesto za opuštanje i uživanje, što ga čini popularnom turističkom atrakcijom. Do ostrva se može doći brodom ili helikopterom. Zbog svoje posebnosti i vanzemaljskog pejzaža teško je povjerovati da takvo mjesto uopšte postoji.
Ako se odlučite da provedete odmor na ovom jedinstvenom mjestu, budite oprezni, ipak je ovo ostrvo i dalje aktivan vulkan.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi