Ambasada SAD-a u Podgorici – “Službene Twitter poruke odražavaju zvanične stavove i Ambasade SAD i Stejt Dipartmenta”

Poruka Ambasade SAD-a u Podgorici na njihovom zvaničnom Twitter nalogu je već par dana vodeći razlog polemike i različitog tumačenja.

Objava Ambasade SAD-a od 12.10.2017:

Skoro svi crnogorski mediji su prenijeli tweet ambasade SAD-a kao i rekaciju Vlade Crne Gore  na pomenutu objavu:

Ne dugo zatim, pojedini mediji i nosioci javne riječi su krenuli sa svojom slobodnom interpretacijom zvaničnog saopštenja Ambasade SAD-a. Zvanično saopštenje Ambasade SAD-a je dobilo etiketu privatne poruke tj. ličnog stava jednog od zaposlenih u Ambasadi, dok sa druge strane imamo tvrdnju da je Ambasada stala u odbranu samo pojedinim medijima na teritoriji Crne Gore.

Medjutim činjenice opovrgavaju pretpostavke.

Ambasada SAD-a i njeni službenici (u bilo kojoj zemlji na svijetu) mogu iznositi samo i isključivo zvanične stavove Stejt Dipartment-a tj. vlade Sjedinjenih Američkih Država. Znači; Twitter, Facebook YouTube…objave koje dolaze sa pomenutih zvaničnih kanala Vlade SAD-a uključujući Ambasadu su objave koje predstavljaju zvanični stav Stejt Dipartmenta tj. stav Vlade SAD-a.

Što se konteksta same objave/poruke tiče ona takodje predstavlja zvanični stav Vlade SAD-a. Trenutna administracija predsjednika SAD-a Donalda Trampa snažno podržava istinski nezavisne i odgovorne medije i kritikuje FAKE NEWS (lažne vijesti) mejn strim scene kako na teritoriji SAD-a tako i šire. Predsjednik SAD-a Donald Trump je u više navrata pohvalio nezavisne novinare i medije za njhov doprinos razvoju društva u cjelini.

Stiče se utisak da je jedino Vlada Crne Gore dobro protumačila objavu Ambasade kao jedan vid ohrabrenja državi Crnoj Gori na putu na kojem se ona trenutno nalazi.

Prenosimo vam u cjelosti zvaničnu reakciju Ambasade SAD-a od 23.10.2017 na pretpostavke iznesene u pojedinim medijima povodom objave od 12.10.2017 godine:


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici razočarana je što Televizija PinkM u prilogu emitovanom 22. oktobra nije prenijela službeni odgovor našeg portparola u vezi sa Ambasadinom tviter porukom od 12. oktobra da “Ambasada nastavlja da podržava nezavisne i odgovorne medije što je ključni uslov za #euroatlantske i #EU težnje Crne Gore”. U interesu promocije izbalansiranog izvještavanja i korigovanja obmanjujućeg izvještaja, Ambasada SAD objavljuje u nastavku odgovor upućen PinkM televiziji 16. oktobra koji ta televizija nije objavila:

“U odgovoru na vaš upit, Ambasada SAD saopštava sljedeće:

Tviter poruke Ambasade SAD, uključujući i onu od 12. oktobra kojom Ambasada izražava kontinuranu podršku nezavisnim i odgovornim medijima, službene su tviter poruke koje odražavaju zvanične stavove i Ambasade SAD i Stejt dipartmenta.

Američka ambasada je ponosna na rad svojih zaposlenih, posebno naših lokalno zaposlenih, koji imaju decenije ekspertskog znanja i iskustva u svojim oblastima i koji godinama rade na unaprjeđenju demokratskih reformi u Crnoj Gori i jačanju bilateralnih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore.“


Izvor i reference: US Embassy Podgorica, State Department, White House, Vlada Crne Gore

TBU NEWS

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi