Život u svemiru drastično mijenja biologiju, pa čak i genetsku ekspresiju ćovjeka

NASA će uskoro objaviti službene rezultate svoje Twins studije – genetskog eksperimenta koji uključuje astronaute bliznace Marka i Skota Kelija. Ovim eksperimentom NASA pokušava da shvati efekte dugotrajnog boravka u svemiru na ljudski organizam. Međutim rani rezultati ovog istraživanja ostavljaju naučnike zatečenim. Život u svemiru može drastično promijeniti biologiju, pa čak i genetsku ekspresiju ćovjeka, piše časopis Nature.

Između 2015. i 2016. godine, Skot je proveo 340 dana u nizu na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dok je njegov brat bliznac Mark, koji se povukao iz NASE, ostao na Zemlji. Cilj je bio da se napravi poređenje fizičkih i genetskih razlika između dva brata da bi se došlo do zaključka kako i na koji način će duži vremenski boravak u mikrogravitaciji uticati na Skotovo tijelo. Da bi se došlo do pomenutog zaključka, blizancima su uzimani brojni biološki uzorci prije, za vrijeme i nakon Skotovog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

“Gotovo svi izvještaji govore da su razlike vidljive.”

Skot i Mark su jednojajčani blizanci, oni su praktično genetski isti. Ali, uzorci uzeti tokom trajanja ovog eksperimenta otkrivaju da su se Skotova i Markova tijela razišla, pa čak i u odnosu njihove ekspresije gena. “Gotovo svi izvještaji govore da su razlike vidljive.” izjavu je dao Christopher Mason, genetičar na Weill Cornell medicinskom institutu, na NASI – noj radionici za ljudska istraživanja u Galvestonu, Teksas, prenosi Nature.

Nakon Skotovog povratka na Zemlju, istraživači su otkrili da su njegove telomere – zaštitne kape na kraju DNK lanca – bile neočekivano duže od Markovih telomera. Skotove telomere su se vratile u prvobitni položaj, kakav su imale i prije boravka na Medjunarodnoj svemirskoj stanici, ali naučnici proučavaju telomere i drugih astronauta da bi shvatili kako život u svemiru može prouzrokovati rast ovih zaštitnih kapa. Za vrijeme boravka u svemiru, Skot je imao manje DNK metilacije – metilacija je kada se određene vrste molekula poznatih kao metil grupe dodaju DNK molekulima. U međuvremenu, njegov brat doživio je porast metilacije DNK. Istraživači još uvijek nisu sigurni koji je razlog zašto se ovo dogodilo.

NASA željno iščekuje da sazna više o uticaju dužeg boravka u mikrogravitaciji na čovjekovo tijelo, budući da svemirska agencija trenutno radi na pripremi ljudske misije na Mars, koja je planirana za 2030. godinu. Putovanje na Crvenu planetu i nazad vjerojatno će trajati duže od godinu dana, procejene su do tri godine, prema NASI. To znači da će ljudi provesti mnogo vremena u bestežinskom okruženju. Nalazi iz studije blizanaca mogli bi pomoći NASI da pronađe riješenje i načine kako da se ublaže posljedice budućeg dugotrajnog putovanja u svemir, i time učiniti putavanja u duboki svemir manje štetnim za ljudski organizam.

Međutim, službeni rezultati Twins istraživanja neće biti dostupni javnosti neko vrijeme. Braća Keli će detaljno pregledati podatke kako bi se osiguralo da ništa previše osjetljivo ne bude objavljeno. Još u Martu 2016-te godine, NASA je izjavila da se podaci dobijeni iz istraživanja u ovom eksperimenta ne mogu staviti javnosti na uvid još makar dvije godine.

Izvor: NASA, TheVerge

Pozdrav
TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi