Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o upotrebi eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe

Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o upotrebi eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe sa predlogom mjera za suzbijanje nezakonitog ribolova –

Iz Vlade zaključuju da se nezakonitim ribolovom i upotrebom eksplozivnih naprava u te svrhe nanosi trajna i nepopravljiva šteta biodiverzitetu, kvalitetu i bezbjednosti hrane, dok su registrovani ribari, kojima je ulov ribe osnovni i jedini izvor prihoda, izloženi nelojalnoj konkurenciji. U raspravi je ocijenjeno da i pored napora koji su učinjeni u prethodnom periodu, nelegalni ribolov, posebno upotreba eksplozivnih naprava, i dalje predstavlja velik izazov. U skladu sa tim, zaključeno je da je neophodno, u što kraćem roku, ojačati kapacitete nadležnih organa i institucija, kako bi koordiniranim radom adekvatno odgovorili na ovaj veoma zahtjevan izazov.

Takođe, konstatovano je da je potrebno posebnu pažnju posvetiti hitnom identifikovanju i adekvatnom procesuiranju ne samo počinilaca ovih krivičnih djela već i razotkrivanju kompletnog lanca nabavke eksplozivnih sredstava i drugih protizakonitih alata koji se koriste u ovim ilegalnim aktivnostima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zaduženo da pruži asistenciju inspektorima za ribarstvo prilikom vršenja kontrola prodajnih mjesta ribe i drugih vodenih organizama a koje potiču iz ulova dok je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja zaduženo da izradi godišnji plan inspkecijskih kontrola sa ciljem suzbijanja nelegalnog ribolova u Crnoj Gori. Oba navedena subjekta zadužena su da mjesečno dostavljaju Vladi zajednički mjesečni izvještaj o sprovedenim mjerama i ostvarenim rezultatima.

Izvor: gov.me
Pozdrav
TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi