Višegradska Grupa čuvari istinske Evrope, novi veliki izazov za Evropsku Uniju?

Višegradska skupina ili skraćeno V4 je naziv udruženja četiri srednje-evropske suverene države: Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. Sve četiri su od 2004 ujedno i članice Europske unije.

Članice V4 grupe potvrdjuju posvećenost osnovnim vrijednostima EU, kao što su demokratija, vladavina prava i protivljenje „protekcionizmu, kako unutar tako i izvan EU”. Pored toga, zalažu se da EU treba da ostane otvorena za „zemlje koje dijele te vrijednosti, posebno zemlje Zapadnog Balkana i njihove istočne susjede.

Članice V4 grupe I dalje smatraju da postoji „veliki potencijal” za produbljivanje unutrašnjeg tržišta, kao na primjer kod energetskih pitanja, u digitalnom domenu i slobodnom kretanju usluga. Pored toga, mišljenja su da bi trebalo da se ojačaju nacionalni parlamenti i Evropski savjet, odnosno predstavništvo vlada – što očigledno znači da bi Evropska komisija trebalo da bude oslabljena.

Ovaj zahthev V4 grupe je za Briselsku administraciju i njihovu agendu apsolutno neprihvatljiv zahtjev. Brisel želi jaču centralizaciju i apsolutnu moć odlučivanja sa sjedištem u Briselu dok sa druge strane članice V4 žele veću autonomiju država članica.
Ima logike i razuma u zahtjevima V4 grupe jer uvijek treba imati na umu da “MOĆ KVARI A APSOLUTNA MOĆ KVARI APSOLUTNO”

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi