Svemir ima 10 puta više galaksija nego što se do sada mislilo

Jedno od osnovnih pitanja koje se tiče astronomije je koliko galaksija trenutno postoji u poznatom Svemiru.

U poslednjih nekoliko godina po istraživanjima astronoma mislilo se da Svemir sadrži između 100 i 200 milijardi galaksija. Međutim u Svemiru  ima 2.000 milijardi galaksija, odnosno deset puta više nego što se do sada procjenjivalo, navode astronomi u najnovijoj objavljenoj studiji.

Tim profesora Christopher-a Conselicea sa univerziteta u Nottingham-u, u Velikoj Britaniji, dugo je radio na podacima dobijenim pomoću teleskopa Hubble koji su konstruisali NASA i Evropska svemirska agencija, ali i uz pomoć drugih teleskopa.

Izradili su 3-D snimke kako bi što preciznije uspjeli da dođu do broja galaksija u različitim vremenskim razdobljima istorije Svemira. Što su galaksije dalje, njihova svjetlost teže dopire do nas.  Pomoću postoječih teleskopa može se posmatrati tek 10% galaksija.

Zapanjujuće je da preko 90% galaksija u Svemiru tek treba da se  prouči, kaže Christopher Conselice i ističe “ko zna šta ćemo još saznati kada ih budemo mogli proučavati zahvaljujući novoj generaciji teleskopa”, upitao se Cristopher u saopštenju objavljenom pošto je njegovo istraživanje izašlo u Astrophysical Newspaper.

Astronomi su pomoću novih matematičkih modela zaključili koji je broj “nevidljivih” galaksija koje su izvan domašaja teleskopa. Ovaj rad će dobiti svoje naučno utemeljnje tek kada budemo imali velike teleskope pomoću kojih ćemo puno bolje vidjeti ta daleka područja – rekao je Francois Hammer, astronom u Pariskom opservatoriju i stručnjak za formiranje galaksija.

Evropska južna opservatorija u Chile-u  upravo gradi ogromni teleskop “E-ELT”, čije će primarno ogledalo biti prečnika 39 m.

Izvor:
stopru.org

TBU NEWS INFO

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi