Super Bowl 51

Ovogodišnji Super Bowl 51-vi po redu održao se na NRG stadionu u Hjustonu.  Akteri su bili pobjednici AFC-a Nju Ingland Petriots i NFC-a Atlanta Falkonsi. Prvi put u istoriji meč je odlučen nakon produžetka (owertime period), a pobjednici su bili Patriotsi. Najtrofejniji tim ovog milenijuma bio je u velikom zaostatku, ali je nakon sjajnog povrakta uspio da preokrene meč i rezultatom 34:28 pobijedi Falkonse, koji ni u svom drugom pokušaju nisu uspjeli da osvoje Super Bowl. Patriotcima je ovo sedmo finale i peti trofej,  od kako ih predvodi fantastični kvoterbek Tom Brejdi.

U prvom periodu igre odbrane oba tima bile su fantastične i rezultat je bio 0:0.

Odbrana Atlante nastavila je sa odličnom igrom i u drugom periodu, ali je inapad bio na visini zadatka. Met Rajan i drugovi postigli su tri touchdown-a za redom i poveli sa 21:0. Najprije je Devota Frimen postigao tačdaun, nakon sto su Falkonsi vratili drajv 71 jardu, zatim je Met Rajan bacio pas od 19 jardi, a loptu je u end zonu uhvatio Ostin Huper, za prednost 14:0. Odbrana Atlante je opet bila na visini zadatka kada je Robert Alford presjekao pas Toma Brejdija, i istrčavši 82 jarda doveo svoj tim u vođstvo 21:0. Do poluvremena Patriotsi su uspjeli da smanje vođstvo Falkonsa na 21:3, fild golom Stivena Gostkovskog sa 41. jarde.

U trećoj četvrtini Falkonsi su ponovo prvi došli do tačdauna preko Tevina Kolmena i poveli sa 25 poena 28:3. Patriotsi su do kraja četvrtine postigli tačdaun preko Džejmsa Vajta, a pretvaranje za jedan poen Gostkovski nije uspio da realizuje. Rezultat na kraju treće četvrtine bio je 28:9.

Početkom četvrte četvrtine Patriotsi su došli do „red“ zone Falkonsa, ali je odbrana bila na visini zadatka i Patriotsli su se morali zadovoljiti fild golom Gostkovskog za 28:12. U nastavku odbrana Patriotsa bila je sjajna. Najprije su tandem Dont Hajtauer i Alan Branč osvojili posjed za svoj tim. Iz uspješne odbrane uslijedio je napad iz kog je Tom Brejdi dodao je loptu za Denija Amendolu koji je postigao tačdaun, a u konverziji za dva poena uspješan je bio Džejms Vajt za 28:20.  Na samom kraju regularnog toka Vajt je postigao tačdaun. Patriotsima je bila potrebna konverzija za dva poena. Amendola ja bio uspješan na dodavnje Brejdija, i 57 sekundi do kraja postigao konačan rezultat 28:28.

U produžetcima, bacanjem novčića, prvi napad pripao je Patriotsima. Tom Brajdi i drugovi su u produžetku uspjeli da preko Vajta postignu tačdaun i riješe pitanje pobjednika 51. Super Bowla.

Tom Brejdi je bacio rekord Super Bowla, 466 jardi uz 2 pasa za tačdaun i imao jedan intersepšn (presječen pas). Proglašen je za MVP finala i postao prvi kvoterbek sapet prstenova.

Super Bowl igra se od 1967 godine, kada je 15. januara odigran Super Bowl I. Super Bowl je pravi spektakl i jedan je od najgledanijih sportskih događaja. Veoma važan dio Super Bowla je šou koji se dešava u poluvremenu. Ove godine čast da zabavi gledaoce imala je Lejdi Gaga.

Izvor: wikipedia.org

TBU NEWS

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi