Sigurno i Privatno novinarstvo je Slobodno novinarstvo – Prvi Dio

U vremenu interneta, društvenih mreža i sve rasprostranjenije digitalne komunikacije linija između prava na privatnost/sigurnost i prava države da zna je sve tanja i tanja. Krivica za stanje kakvo jeste je kolektivna. Kada se dogodio Snouden nismo uradili ništa. Kada se dogodio Asanž nismo uradili ništa. Očigledni napadi na našu privatnost su sve učestaliji ali mi još uvijek ne radimo ništa povodom toga. Svoju privatnost i sigurnost uzimamo zdravo za gotovo, često govoreći: “Neka gledaju, slušaju i provjeravaju ja nemam ništa da krijem” ili “Samo kriminalci i oni koji imaju nešto da kriju imaju razloga da se boje u mom slučaju samo gube vrijeme”

Biometrisko Skeniranje Oka

Poštovane kolege novinari i ostali, nije stvar u tome da li vi imate nešto da krijete ili ne već da li nešto što vi smatrate za privatno postaje javno bez vaše dozvole. Privatno je privatno, vi postavljate granicu, pa makar to bio samo link koji vodi do neke web stranice na kojoj se nalazi pjesma ringe ringe raja. Svi mi dobro znamo da novinarska profesija nije preslušavanje dječjih pjesmica već mnogo ozbiljniji i odgovorniji posao. Makar bi tako trebalo da bude!

Novinari prije svega imaju odgovornost prema društvu jednako onoliko koliko je imaju prema kući za koju pišu ili izvještavaju. Porijeklo informacije i anonimnost izvora mora biti zagarantovana. Priča koju istražujete je priča koju još niste objavili samim tim nije za “javnost”. S druge strane nema potrebe da bilo ko van tima u koji imate povjerenja (ako je uspostavljen) zna za detalje priče koju istražujete i izvore informacija na osnovu kojih gradite tu istu priču. Uspjeh da posao odradite kako treba zavisi od toga koliko druga strana (država, kriminal, korupcija, terorizam…koja god tema da je u pitanju) malo zna a najbolje je da nezna ništa. Jedina situacija kada treba da kažete nešto tokom “istraživanja” je kada želite suprotnu stranu da navedete da se bavi pogrešnim i izmišljenim dok se vi bavite konkretnim. I za ovu vrstu djelatnosti su vam takodje potrebne osobe od “povjerenja” ali druge vrste. Trebaju vam pojedinci u koje imate 100% povjerenje da će vašu priču da prenesu dalje bez zadrške!

Završenu i objavljenu priču niko ne može da zaustavi tada je već kasno da se na nju djeluje. Obično se djeluje prije nego što ista ugleda svjetlost dana. Djelovanje može biti usmjereno u pravcu zaustavljanja daljeg istraživanja ili mijenjanje njenog toka kako bi ishod tj. zaključak odgovarao suprotnoj strani. Uvijek imajte par sigurnih web portala sa kojima sarađujete a koji su spremni da objave vašu priču ukoliko vaš urednik ili kuća ne žele da rizikuju sa odredjenom vrstom informacije. Uvijek imajte na umu da:

“Ukoliko niste spremni da priču dovedete do kraja onda je bolje da je nikada niste ni započeli”

Nedovršena priča je jednako veliki rizik kako za vas i kuću koju pišete tako i za izvor (trenutni ili budući) odakle informacija stiže.

Ovo je bio samo kratki uvod onoga što slijedi u nastavku ovog teksta. TBU NEWS ne želi da vas uči kako treba da radite svoj posao niti da priča o privatnosti koju imamo ili nemamo i na koje načine je ona sve ugrožena. Ovaj tekst predstavlja tehničko upustvo koje vam može pomoći da vašu sredinu u kojoj radite i alate koje koristite učinite sigurnim i privatnim više nego što već jesu ili možda nisu!

“Crna Kutija” 100% sigurnost i privatnost ne postoji ali da suprotnoj strani treba na svaki način otežati pristup poslu i informacijama koje posjedujete, O DA apsolutno DA!

PRIPEMA I OSNOVE

Kupovina alata za rad

Prilikom kupovine lap topa, tableta ili mobilnog telefona obratiti pažnju na dobavljača tj na mjesto gdje kupujete uređaj i u kakvom je stanju. Uređaj uvijek kupujte vi a ne neko umjesto vas. Uređaj ne naručujte. Kupovinu odradite spontano i lično vi. Uređaj mora biti neraspakovan sa svim potrebnim deklaracijama. Na ovaj način se štitite od hardverske kompromitacije uređaja. Ovo je najvažniji dio koji je preduslov da upustva koja slijede uopšte imaju ikakvog značaja. Ako je oprema koju koristite unaprijed hardverski izmijenjena, softverski prilagođena, čipovana ozvučena i tome slično svaki dalji pokušaj da uspostavite sigurno i privatno okruženje je praktično uzaludan.

*NAPOMENA – Uredjaj na kojem radite ne treba da bude van vašeg domašaja i nadzora.

Brendovi koje preoručujemo: ( na osnovu kvaliteta i procjene TBU NEWS-a)

Laptop:

Apple Mac OS laptop: – Mac Book Air, Mac Book Pro, Mac Book (novi uređaji zadnje generacije) ===> http://www.apple.com/hr/mac/

Takodje Windows laptop marke: Lenovo, Microsoft Surface, Asus (novi uređaji zadnje generacije)

===> Lenovo –

===> Microsoft Surface –

===> Asus

Tableti marke:

Samsung ===> Samsung tablet

Apple iPad ===> http://www.apple.com/hr/ipad/ (novi uređaji zadnje generacije)

Telefoni marke:

Apple iPhone ====> http://www.apple.com/hr/iphone/

Samsung Galaxy Note ===> http://www.samsung.com/rs/smartphones/galaxy-note8/,

Google Pixel ===> http://www.android.com/phones/google-pixel-2/

Samsung Galaxy ===> http://www.samsung.com/rs/smartphones/galaxy-s9/ (novi uređaji zadnje generacije)

Vaš lap top, tablet ili mobilni telefon je potrebno ažurirati sa poslednjim softverskim rešenjima i sigurnosnim zakrpama. Najbolje je podesiti vaše uređaje da automatski preuzimaju i instaliraju sva dostupna ažuriranja. Pod ovim podrazumijevamo redovno ažuriranje vašeg operativnog sistema, aplikacija koje koristite i instaliranje svih dostupnih sigurnosnih zakrpa.

Ažuriranje operativnog sistema Windows 10


  • Windows 10 periodično provjerava da li postoje ispravke tako da vi ne morate to da radite. Kada postoji ispravka, automatski dolazi do njenog preuzimanja i instaliranja, tako da je uređaj ažuriran najnovijim funkcijama.

  • Da biste odmah provjerili da li postoje ispravke, kliknite na dugme Start , a zatim izaberite stavke Postavke  >Ažuriranje i bezbjednost  > Windows Update, a zatim izaberite Provjeri da li postoje ispravke. Ako Windows Update potvrdi da je uređaj ažuriran, imate sve ispravke koje su trenutno dostupne.

Kako ažurirati Mac operativni sistem

High Sierra, poslednja verzija Mac operativnog sistema, je dostupna od 25. septembra 2017. godine.

Evo kako je možete instalirati:

  1. Pokrenite Mac App Store
  2. Potražite Mac OS
  3. Kliknite na MacOS High Sierra (ili drugu verziju Mac operativnog sistema koja Vam je potrebna)
  4. Kliknite na Download
  5. Unesite svoje Apple ID informacije ukoliko je potrebno
  6. Installer će započeti preuzimanje, i moći ćete da vidite koliko je vremena preostalo ako pogledate traku označenu sa Downloading
  7. Kada se datoteka za instaliranje preuzme pojaviće se prozor na Vašem Mac-u da Vas obavjesti, i bićete upitani da nastavite proces… Instalacioni fajl će biti u folderu Applications (mada će se otvoriti automatski)

Srećom, preuzimanje će se odvijati u pozadini, tako da ćete bez problema moći da nastavite rad na kompjuteru ili surfovanje internetom. Kada je instalacioni fajl konačno preuzet, spremni ste da instalirate MacOS softver na Vašem Mac-u.

  • Kliknite na Continue
  • Pratite instrukcije na ekranu kako biste završili ažuriranje softvera, što bi trebalo da potraje oko pola sata, u zavisnosti od specifikacija Vašeg Mac-a

Ažuriranje iPhone, iPad i iPod touch uređaja

Bežično ažuriranje uređaja

Ako se pojavi poruka da su dostupna ažuriranja, dodirnite Instaliraj sad. Možete učiniti i ovo:

  1. Uređaj priključite u utičnicu i povežite s internetom putem Wi-Fi veze.
  2. Dodirnite Podešavanja > Opšte > Ažuriranje softvera.
  3. Dodirnite Preuzmi i instaliraj. Ako dobijete poruku da privremeno uklonite aplikacije jer iOS softver treba više prostora za ažuriranje, dodirnite Nastavi ili Odustani. iOS sistem naknadno će ponovno instalirati aplikacije koje je uklonio. Ako dodirnete Odustani, saznajte što sljedeće učiniti.
  4. Da biste odmah ažurirali, dodirnite Instaliraj. Možete i dodirnuti Kasnije te odabrati Instaliraj noćas ili Podsjeti me kasnije.Ako dodirnete Instaliraj noćas, iOS uređaj samo uključite u utičnicu prije nego pođete spavati. Uređaj će se automatski ažurirati preko noći.
  5. Ako je potrebno, unesite lozinku.

Samsung Android (bežično ažuriranje) bez kabla

Idite na: Podešavanja > (Više) > O uređaju > Ažuriranje softvera > ažuriraj

Prije nadogradnje pomoću usluge OTA,

– Preporučuje se korišćenje odgovarajuće Wi-Fi mreže kako bi se izbjegli veliki troškovi za prenos podataka.

– Obavezno napunite bateriju (više od 50% kapaciteta) i uvjerite se da imate dovoljno memorije na uređaju. (najmanje 1 GB )

– Nemojte vaditi bateriju tokom nadogradnje.

– Nemojte koristiti rutovan uređaj.

*Napomena – iCloud, Google Drive i One Drive isključiti na vašim uređajima ili samo odrediti šta želite da vaš uređaj sinhronizuje sa pomenutim servisima. Ovo su veoma dobri servisi ali ne i za ovo o čemu pričamo. Više detalja u nastavku serijala.

Poželjni operativni sistemi:

Windows 10, Mac OS (poslednja verzija), iOS (poslednja verzija), Android Oreo (poslednja verzija)

Windows 10 Sigurnost ===> http://www.microsoft.com/sr-latn-rs/windows/comprehensive-security

MAC OS ====> http://www.apple.com/hr/macos/what-is/

iOS ====> http://www.apple.com/hr/iphone-x/ios/

Android Oreo ====> http://www.android.com/security-center/

TAILS – Specijalni Operativni sistem Linux Distribucije fokus na anonimnost i sigurnost:

Za mnoge od nas Tails je pravi izbor u potrazi za sigurnim Linux rešenjem. Tails (u prevodu repovi), ili Amnesic Incognito Live System je Debian Linux distribucija koja je jedna od najsigurnijih operativnih sistema koju ćete ikada koristiti. Tails, distribucija nastala prije 8 godina je otvorenog izvora / tipa (open source). Ovaj operativni sistem preusmjerava cjelokupni web protok kroz Tor VPN enkripciju, Tails postiže privatnost kroz anonimnost.

Tails skladišti sve podatke na RAM memoriji i izbjegava korištenje tvrdog diska (hard diska), brišući sve podatke kada se isključi. Pomenuti operativni sistem je takođe prikladan za opštu upotrebu zahvaljujući zadanom radnom okruženju GNOME. Više o Tails operativnom sistemu i kako ga koristiti u nastavku serijala.

Web Stranica ===> TAILS

*Ovo je bio prvi dio tehničkog upustva (osnove) u serijalu Sigurno i Privatno novinarstvo koji ćemo redovno ažurirati. U nastavku slijede napredna podesavanja, napredne opcije, cloud servisi, setovanje sigurne internet mreže, enkripcija i alati za sigurnu komunikaciju. Budite sa nama….

Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na email ===> [email protected]

Autor: Željko Mihajlović
Srdačan Pozdrav
TBU NEWS

Prethodni tekst
Sledeći tekst

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi