“San” – Čovjekov najbolji prijatelj

Danas ste imali jako puno posla, mnogo obaveza koje morate da završite, umorni ste, želite samo da zaspete i da vam prođe još jedan težak dan. Često razmišljamo o kojekakvim čudima, a nismo ni svjesni  da nam se jedno čudo ponavlja svaku noć… “SAN”

Spavanje ima nekoliko ciklusa i svaki od njih je “veličanstven” na svoj način ali je ipak ciklus sna najmisteriozniji od svih. Mnogi naučnici su pokušali da razotkriju misteriju sna. Pored hemisko-biološkog procesa potvrdjenog od strane moderne nauke nema puno informacija o tome šta se dešava sa nama, našim tijelom i našim umom dok spavamo. Medjutim i to malo što smo saznali sasvim je dovoljno da nam pokaže u kakvu avanturu se svaku noć upuštamo. Po istraživanjima čovjek zapamti samo 5% od onoga što sanja. Recimo, Sigmund Frojd je vjerovao da su snovi samo podsvjesne želje, a psiholog Baret sa Harvarda je govorio da razlog za snove može biti kritičko razmišljanje. Ali tek 1953 godine naučnici su počeli sa pažljivijim istraživanjima sna.

“San” se svrstava  među najvažnije ljudske potrebe. Čovjek provede trećinu svog života spavajući. Bez kvalitenog “sna” nemamo dovoljno energije tokom dana, ne možemo normalno da funkcionišemo, donosimo bitne odluke, postajemo nervozni i umorni. Nažalost, zbog “brzog života” koje nam društvo i sistem nameće spavanje iz dana u dan postaje luksuz. Udoban krevet, topla soba i razni mirisi (npr. eterična ulja od lavande) mogu nam pomoći da i to malo vremena koje imamo za predah bude dovoljno kvalitento kako bi pravilno funkcionisali tokom narednog dana.

ŠTA SE DEŠAVA SA NAMA PRILIKOM SPAVANJA?

Kada je ljudski organizam spreman za spavanje tjelesna temperatura tijela je niža, javlja se pospanost, potrošnja kiseonika opada za 8% i naši mišići i nervi se opuštaju. Tokom našeg noćnog predaha naše tijelo odmara dok naš mozak procesuira razne informacije, događaje od prethodnog dana i “dalje”.

Spavanje nam jako pomaže da se oslobodimo nakupljenog stresa. Zapravo, zdravim snom mi čistimo naš um i stimulišemo djelove mozga koji se koriste za učenje. Spavanje je veoma važno za normalan mentalni razvoj djece. To objašnjava i činjenicu da djeca spavaju više od odraslih.

Nedostatak spavanja može dovesti do mnogih zdrastvenih problema; dovodimo naš organizam u takozvano uspavano stanje, što znači da može doći i do povećane količine inzulina. Konstantne loše navike spavanja  mogu biti uzrok šizofrenije, depresije, hormonskih poremećaja …

FAZE  SPAVANJA

Sam proces spavanja čine dvije faze – nREM i REM faza

nREM faza je faza spavanja bez brzih pokreta očiju. NREM spavanje je podeljeno u tri sukcesivne faze, gdje svaka ima manju frekvenciju i veću amplitudu od prethodne. Spavanje počinje sa prolaskom kroz sve tri faze, što obično traje 30 do 45 minuta, a zatim se proces obrće i opet se javljaju asinhroni talasi male amplitude i velike frekvencije, karakteristični za pozorno budno stanje. Umjesto da se probudi, međutim, osoba nastavlja da spava.

Osoba koja se probudi za vreme NREM spavanja rijetko se sjeća da je sanjala, ali je dokazano da se i tokom NREM spavanja sanja. No, dok su snovi u REM spavanju nadrealni i apstraktni, snovi koji se javljaju u NREM spavanju su jasni i imaju svoj “oblik”. Generalno, NREM spavanje se karakteriše smanjenom metaboličkom aktivnošću mozga, a i protok krvi u njemu je takođe manji, posebno u moždanom stablu, talamusu, prednjem djelu hipotalamusa, bazalnim ganglijama, malom mozgu (cerebelumu), kao i frontalnim, parijetalnim i medijalnim temporalnim djelovima moždane kore.

San brzog kretanja očiju (REM san) je normalno stanje sna koje je karakterisano brzim i nasumičnim kretanjem očiju.

U REM fazi sna se javljaju snovi. Pri ulazu u REM san, disanje se ubrza, postaje nepravilno i plitko. Oči se pokreću brzo, a mišići postaju nepokretni. Ritam srca i krvni pritisak se povećava. Oko 20 % sna odraslih se provodi u REM fazi. REM faza počinje oko 70 do 90 minuta nakon padanja u san. U prvoj fazi se javlja jedan mali ciklus REM sna. Prema jutru, vreme provedeno u REM fazi se povećava na uštrb vremena dubokog sna.

Istraživači ne razumiju u potpunosti REM san i spavanje. Poznato je da je ova faza bitna za stvaranje dugoročnih memorija. Ako je REM faza osobe poremećena, sledeća faza neće imati normalni redosled, sve dok se ne nadoknadi vrijeme REM faze koje je bilo izgubljeno. U budnom stanju moždane aktivnosti su u domenu beta talasa, koji nam omogućavaju svjesno funkcionisanje iz dana u dan. U prvoj fazi sna mozak ima kombinaciju alfa i teta moždanih talasa, i tu se tijelo relaksira i priprema za san. U trećoj i četvrtoj fazi javlja se kombinacija delta i teta moždanih talasa. U REM fazi nema dominantnih moždanih talasa. Aktivnost mozga je slična kao za vrijeme budnog stanja i zbog toga se ova faza naziva paradoksalni san. Prosječna osoba obično doživi 4 do 5 REM faza za vrijeme sna. Kod REM faze osobe se teže bude i u 80% slučajeva se sjećaju šta su sanjale.

STANJA SVIJESTI

Osnovna tri stanja koja postoje su: budno stanje, spavanje bez sna i sanjanje.

Prvo stanje se javlja nakon lijeganja, tada se tijelo opušta. Ovo stanje traje 10 minuta.

Kod drugod stanja  tijelo se potpuno opušta. Takozvano spavanje bez snova. Ovo stanje traje u prosjeku od 15 minuta i ono je priprema za duboki san.

U trećem stanju započinje duboki san, usporava se disanje i srce laganije kuca. Počinje sanjanje i naš um je veoma aktivan.

Pored ova tri osnovna stanja postoji još jedno, transcendentalno stanje svijesti. Ono je slično REM fazi sna ali je razlika u tome što je u ovom slučaju svijest budna u potpunosti (meditacija ili astralna projekcija). Medjutim ovo je sasvim jedna druga tema koja duboko zalazi u “misteriju” sna.

“San je najbolja meditacija”

Dalaj Lama

Kvalitetan “San” je naučno dokazano dobar za:

  • zdravlje srca
  • poboljšanje pamćenja
  • kreativnost
  • mršavljenje
  • intelektualnu i fizičku sposobnost
  • jačanje imuniteta
  • ljepotu i dugovječnost

PRIRODNI PREPARATI PROTIV NESANICE

Foto: herbalteasonline.com

LAVANDA – biljka koja se od davnina koristi za liječenje od nesanice, bolesti nerava i lošeg varenja. Nekada se lavanda koristila za pravljenje toplih kupki ali danas se više koristi za pravljenje čaja. Čaj od lavande opušta mišiće i smiruje organizam. Djeluje blagotvorno na ljudski organizam. Priprema čaja je vrlo jednostavna:

  • 2 kašičice cvetova lavande prelijte čašom vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta a zatim procedite. Zasladite medom i pijte 2 šolje dnevno. Jednu obavezno pred spavanje.

 

Foto: prirodnoizdravo.com

MAJČINA DUŠICA – ljekoviti sastojci ove biljke nalaze se i u listu i u cvijetu. Pošto sadrži lako isparljive sastojke, čaj od majčine dušice spremite u poklopljenoj posudi.

  • 1 kašičicu majčine dušice sipati u posudu sa prokuvalom  vodom i poklopite. Ostavite da odstoji 30 minuta.  Ukoliko vam smeta gorak ukus, zasladite kašičicom meda.

 

Autor: J. K.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi