Računarske mreže – Ukratko

Potreba za informacijama naterala je čovjeka da uspostavlja veze sa raznim izvorima informacija i da stvara mreže preko kojih će sebi olakšati prikupljanje, prenos, skladištenje i obradu podataka.Naglim razvojem računarske tehnologije poslednjih godina i sa pravom eksplozijom Interneta , broj korisnika računara i računarskih mreža raste nevjerovatnom brzinom.

Računarska mreža može biti prost skup dva ili više računara , koji su povezani adekvatnim medijumom i koji međusobno mogu da komuniciraju i dele resurse. Koristi se za prenos kako digitalnih tako i analognih podataka, koji moraju biti prilagođeni odgovarajućim sistemima za prenos.

Mrežom se prenose računarski podaci , govor, slika , video itd. Mreža se sastoji od računara , medijuma za prenos (žica , optičko vlakno , vazduh i sl.) i uređaja kao što su čvorišta , svičevi, ruteri itd., koji čine infrastrukturu mreže.Neki od uređaja kao čto su mrežne kartice , omogućavaju vezu između računara i mreže.

Danas kada su računari relativno dostupni svakom i uz to su izuzetno moćni , umrežavanje povećava efikasnost i smanjuje troškove poslovanja.

Osnovni razlozi za umrežavanje su:

  • zajedničko korišćenje informacija (mogućnost brzog i jeftinog zajedničkog  korišćenja informacija jedna je od najpopularnijih upotreba mrežne tehnologije)
  • zajedniško korišćenje hardvera i softvera ( pojava mreža je otvorila mogućnost da više korisnika istovremeno koristi zajedničke informacije, ali i periferiske uređaje).

TBU NEWS

 

 

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi