Putin i Dodik – “Referendum je pravo naroda”

Moskva – Večeras je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Kako prenosi Sputnik na sastanku u Kremlju je bilo razgovora o ekonomskoj saradnji, bezbjednosnoj situaciji na Balkanu i borbi protiv terorizma, kao i o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj i predstojećim lokalnim izborima.

Poruka koja dolazi sa sastanka u Kremlju a vezano za predstojeći referendum u Republici Srpskoj je bila jasna i nedvosmislena.

“REFERENDUM JE PRAVO NARODA”

Dodik: „Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda“ Dodik takođe navodi  da će građani Republike Srpske koji žive u Rusiji imati mogućnost i pravo da se izjasne na referendumu u Moskvi i na još nekoliko glasačkih mjesta širom Rusije.

Referendum?

Nedeljni referendum će pružiti priliku stanovnicima Republike Srpske da odluče da li će njihov nacionalni praznik i dalje biti 9. Januar. Ustavni sud Bosne je referendum proglasio nevažećim i isti zabranio, međutim predstavnici Republike Srpske istrajavaju u svojoj namjeri te će referendum biti održan bez obzira na odluku ustavnog suda jer kako tvrde, na isti imaju pravo.

9. Januara 1992. godine – Bosanski Srbi su proglasili stvaranje vlastite države u Bosni, ne mnogo kasnije počinje sukob koji je rezultirao sa najmanje 100.000 mrtvih i milion beskućnika.

Uz Američko posredovanje mirovni sporazum biva potpisan 1995. godine u Dejtonu koji proglašava Republiku Srpsku kao autonomnu regiju u okviru Bosne i Hercegovine.

Ovaj referendum je probudio stare strahove da bi sukob iz 90-tih godina mogao da se ponovi. Podgrijana retorika i razmjena iste između predstavnika vlasti u Republici Srpskoj i Federacije je sve intenzivnija.

Predstavnici Republike Srpske su naglasili da su spremni da brane Republiku Srpsku ukoliko bude potrebno dajući naredbu Vojsci Republike srpske da bude u stanju povećane pripravnosti. Nasuprot tome od predstavnika Federacije dolaze takodje ne toliko pomirljive poruke:

Niko nije spreman braniti ovu zemlju do samog kraja više nego mi “, rekao je lider Bošnjaka Bakir Izetbegović . ” Niko ne bi trebao … da sili ljude koji vole ovu zemlju da ponovo dokazaju isto”, dodao je on.

Predstavnici Federacije takođe strahuju da bi ovaj referendum mogao biti samo uvod za onaj mogući glavni u 2018-toj na kojem bi se moglo odlučivati o nezavisnosti tj statusu Republike Srpske.

Ruski stav povodom ovog pitanja je i više nego jasan dok Američka administracija tvrdi da je referendum početak i potencijalni ključ za otvaranje pandorine kutije, Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da sve ovo poprima oblike “Bespotrebne Histerije”

“Ovo nije referendum o odcjepljenju kako ga vi želite prikazati”, kazao je Putin. “To čak nije ni početak takvog procesa.”

U slučaju referenduma o nezavisnosti veoma je jasno kakav bi stav zvanične Moskve mogao biti shodno tome da je Moskva u više navrata izjavila da je pravo naroda ultimativno pravo. Takav stav je Moskva jasno i javno više puta predočila svojim zapadnim partnerima posebno prilikom nedavne Ukrainske krize gdje su žitelji Krima večinskom odlukom donijeli čvrstu odluku da istupe iz Ukraine i pripoje Rusiji. Ovakav stav ne mogu osporiti čak ni Amerikanci iako se snažno protive istom, jer ne tako davno i Kosovo je dobilo mogućnost odcjepljenja od Srbije zasnovano na istim stavovima i principima koje trenutno Rusija zagovara.

Dvostruki aršini

Putinova izjava tokom Ukrainske krize:

“Naši zapadni partneri su stvorili presedan zvan Kosovo . U situaciji apsolutno identičnoj kao što je i situacija na Krimu oni su podržali odcjepljenje Kosova od Srbije kao legitimno izražavanje volje naroda tvrdeći da nije potrebno dopuštenje središnjeg tijela neke zemlje za jednostrano proglašenje nezavisnosti “, Putin je podsjetio i dodao da je Međunarodni sud pravde u UN-u saglasan sa tim argumentima.”

Iz priloženog se da zaključiti kakav bi stav zvanične Moskve mogao biti u slučaju mogućeg referenduma o nezavisnosti Republike Srpske.

Na sinoćnjem sastanku u Moskvi između Dodika i Putina bilo je razgovora i na temu o zajedničkoj ekonomskoj i političkoj saradnji.

„Obostrano smo izrazili zadovoljstvo da je projekat privatizacije naftne industrije u Republici Srpskoj uspešan. Konstatovali smo da se ostvaruje dobit i da se u tom pogledu situacija kreće u najboljem mogućem smeru“, dodao je Dodik. Dodik je rekao i da Republika Srpska ima nameru da otvori svoje predstavništvo u Sankt Peterburgu i da na taj način pojača svoje ekonomsko prisustvo u Ruskoj Federaciji.

Jedna od tema razgovora,kako prenosi Sputnik bila je i pošast savremenog sveta, a „to je terorizam“. “Policija Republike Srpske ima dobru saradnju sa ruskom policijom i u tom pogledu je već ranije dogovoren zajednički projekt obuke i nabavke sredstava za potrebe policije“, rekao je predsednik Srpske.

Posjeta Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zvaničnoj Rusiji je mnoge zapadne diplomate učinila nervoznim. Kako će se stvari odvijati u narednom periodu? Koji će biti žvanični stav Washington-a povodom mnogih otvorenih pitanja vezano za BIH i Republiku Srpsku, ostaje još da vidimo.

Press izvještaj zvaničnog Kremlja možete pogledati na sledećem linku:
http://en.kremlin.ru/events/president/news/52951

Izvori
KREMLIN.RU
FOX NEWS
SPUTNIK
RT

TBU NEWS INFO

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi