Kenedijeva Dilema – Ravnoteža izmedju državne bezbjednosti i slobode medija?

Kenedijeva Dilema – Ravnoteža izmedju državne bezbjednosti i slobode medija? (u nastavku teksta se nalazi prevod govora) – ( Ovaj video prikazuje originalni videozapis od 22. novembra 1963 Dalas, Teksas, SAD na dan ubistva JFK-a) – 18+ video je uznemirujuće prirode –
Kenedi govori o zavjeri, tajnim društvima o trenutnim događajima tog vremena: hladni rat i kako su netradicionalni neprijatelji dobijali informacije o djelovanju SAD-a. U ovom govoru JFK zapravo ističe “potrebu za daleko većom” službenom “tajnošću” … kao i “potrebu za daleko većom slobodom medija i informisanje javnosti”.

Dio Govora:
„Sama riječ tajnost, suprotna je slobodnom i otvorenom društvu. I mi smo kao ljudi, po svojoj prirodi i istorijskom nasljeđu suprotstavljeni tajnim društvima, tajnim zavjetima i tajnim ritualima. Odavno smo odlučili da opasnost od prekomjernog i neovlašćenog skrivanja određenih dokumenata daleko nadilazi opasnost koja je u startu dovela do takvih mjera“, kazao je davne 1961. godine Kenedi.

„Tu je i smrtna opasnost od situacije da će potreba za povećanom sigurnosti biti zloupotrebljena od onih koji nestrpljivo čekaju da je povećaju do samih granica cenzure i prikrivanja. To je nešto što ne namjeravam dopustiti“,
„Tražim od svakog izdavača, urednika i novinara da preispita svoje standarde i prepozna prirodu opasnosti koja se nadvila nad nama“, kazao je.
„Na globalnom planu smo suprotstavljeni monolitnoj i bezobzirnoj zavjeri koja prvenstveno počiva na prikrivenoj namjeri da proširi svoju sferu uticaja; na infiltraciji umjesto invaziji; na subverziji umjesto na izborima; na zastrašivanju umjesto slobodi izbora; na gerili u noći umjesto vojnicima tokom dana… to je sistem koji vrbuje ogromne materijalne i ljudske resurse i stvara konstrukciju usko povezane efikasne mašine koja objedinjuje ekonomske, vojne, diplomatske, naučne i političke operacije. Njihove pripreme su skrivene, a ne objavljene. Njihove greške su skrivene, a ne u naslovima. Oni koji se ne slažu s njima su ućutkani, a ne pohvaljeni. Nema glasine, ne govori se o troškovima, niti jedna tajna se ne otkriva“.

Kenedi na kraju zaključuje: “Nemam lakog odgovora na dilemu koju sam postavio”
Džon F. Kenedi je ovaj govor održao 27. aprila 1961. godine, u prostorima poznatog hotela Astoria u Njujorku, SAD

Pozdrav
TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi