Grad među oblacima

La Paz – administrativni centar Bolivije, obiluje neobičnim kontrastima i specifičnostima koje gradu daju neponovljivu atmosferu izuzetnosti i mistike. Ko god stizao u prijestonicu Bolivije, avionom preko vazdušne luke El Alto, autobusom, kolima ili železnicom preko visoravni Altiplano, putnik se odmah susrijeće sa dva upečatljiva kontrasta. Vazdušna luka El Alto sigurno je najviša takva luka na svetu. Nalazi se na 4.200 metara nadmorske visine, dok se sam grad nalazi nešto niže, u uskoj dolini kojom vijuga rijeka Čokejapi (Choqueyapi) na prosječnoj visini od 3.600 metara nadmorske visine. Sa visine aerodroma, grad izgleda kao da je bačen i rasut u urvinama klisura i planinskih vrhova koji prelaze 6.000 metara i koji su uvek pod snijegom.

Ovaj grad na visoravni je grad blizanac sa glavnim gradom od koga ga dijeli samo 20 kilometara autoputa, ali i još nešto mnogo značajnije.

Ako dolazite kojim slučajem u La Paz u večernjim ili noćnim satima, onda ćete biti u prilici da spoznate pravi kontrast koji dijeli ova dva grada sa gotovo istim brojem stanovnika: teški, boje blata, po zemlji polegli, mračni i gotovo nevidljivi El Alto odjednom i bez upozorenja prelazi u jedan rasprskavajuće zvjezdani, svjetlucavi horizont, gotovo lebdjeći, vazdušasti grad La Paz. Na jednoj strani grad bijede i tame, na drugoj grad svjetlosti i raskoši.

Izvor: B92

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi