Podgorica, Crna Gora – Globalna nedelja preduzetništva – Borba mladih za budućnost Crne Gore

Globalna nedjelja preduzetništva  je tokom prethodne nedjelje obilježena širom svijeta . Već nekoliko godina postoji i internacionalna platforma sa 35.000 događaja u 160 zemalja svijeta,  u koje je uključeno 10.000.000 ljudi.

Od ove godine, Crnogorski Studentski Biznis Centar Univerziteta Donja Gorica (SBC UDG) je postao dio te mreže kroz niz radionica.

Studentski Biznis Centar Univerziteta Donja Gorica je kroz ovaj projekat edukovao mlade ljude o prednostima preduzetništva, stvarajući tako sponu između ideja i realizacije. Ono što izdvaja ovaj projekat jeste borba, ne samo za glas studenata, već i za njihovu budućnost. Glas za budućnost i glas za napredak Crne Gore kroz širenje preduzetničke kulture među studentima.

„Projekat kroz koji smo realizovali u periodu od 16-18. novembra ove godine “Studenti studentima” je omogućio polaznicima da od svojih vršnjaka, a zatim i od kolega, čuju nešto više o praktičnim stranama preduzetništva“ , saopšteno je iz Studentskog Biznis Centra UDG.

Foto: UDG
Foto: UDG

Cilj projekta je da se podstakne preduzetnički duh na Univerzitetu, odnosno da se studentima približi pojam preduzetništva, kao i dostupni resursi, te koraci koje je potrebno preuzeti pri realizaciji biznis ideje i osnivanju start up kompanija.

Među izlagačima su  bili i studenti i profesori , a studenti su mogli  da čuju predoge  kako se usmjeriti ka pravom životnom pozivu.

Kako se navodi u saopštenju: „Tokom tri dana, 16-18. novembra, radionice je pohađalo preko 40 polaznika, sa 11 fakultetskih jedinica Univerziteta Donja Gorica. Polaznici su tokom tri dana imali priliku da steknu, ne samo teorijsku podlogu, već je akcenat bio na razvoju  preduzetničkih vještina, pa su tako kroz predavanje prof. dr Nenada  Vujadinovića radili na konceptu modela “Thinking outside the box”, dok su tokom izlaganja Luke Lakovića, imali priliku da prouče trendove i razvoj studentskih start up-ova današnjice.  Kroz razgovor sa koordinatorkom škole, Aleksandrom Gačević  studenti su predlagali svoje ideje  kako se usmjeriti i kako odabrati životno zanimanje, a nakon toga su imali priliku da izlože svoje biznis ideje timu Studentskog Biznis Centra. Pored ovih aktivnosti, studenti su radili i na jačanju timskog duha, neverbalnoj i verbalnoj komunikaciji, kreativnosti i razvoju ideja, ali i uspostavljanju početnih koraka razvoja spostvenog biznisa. Direktor Studentskog Biznis Centra, Nikola Mićunović je polaznicima uručio sertifikate i upoznao ih je sa projektima koji slijede u narednom periodu kao što su SBC Be$eda, Berza preduzetničkih ideja i Poslovni Izazov Zapadnog Balkana – PIZB“.

Od 40 polaznika, polovina studenata izrazila želju da bude uključena u dalje aktivnosti Studentskog Biznis Centra, dok je par kolega došlo sa konkretnim projektima i idejama koje bi željeli da realizuju.

„Podstaknuti pozitivnim reakcijama polaznika, smatramo da je projekat prikazao preduzetništvo na Univerzitetu na mnogo prijemčiviji način, pa već pripremamo sljedeće korake ka razvoju ovog koncepta.“, zaključuju iz Studentskog Biznis Centra.

Izvor: SBC UDG

TBU NEWS INFO

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi