FBI je uspio otključati iPhone ali ne žele da kažu kako

Američko Ministarstvo pravde objavilo je kako su istražitelji uspjeli otključati (hakovati) iPhone 5C telefon kojeg je koristio Faruk u divljačkom napadu koji se dogodio u decembru 2015. Faruk je tada ubio 14, a ranio 22 ljudi u kalifornijskom gradu San Bernardinu, i naveli da više ne trebaju pomoć Apple pa su povukli sve tužbe protiv kompanije. Javnost u Sjedinjenim Američkim Državama je mjesecima pratila prepucavanje između vlasti, prije svega FBI  s jedne strane, i Applea s druge strane.

FBI je zatražio od Applea da im omoguće pristup podacima u iPhoneu kojega je koristio Faruk, opravdavši taj zahtjev “interesom istrage”. Apple je taj zahtjev odbio, uz poruku kako će “u svakom segmentu sarađivati s vlastima, ali ne može otključavati iPhone, jer bi to značilo potencijalno narušavanje privatnosti svih koji koriste Appleove  telefone”.

Mjesecima su se FBI i Apple “prepucavali” oko otključavanja iPhone 5C uređaja, cijeli slučaj završio je i na sudu, koji je donio odluku prema kojoj Apple nije dužan otključati smartphone. Ali kao i uvijek, sve je podignuto na višu nivo, prije svega u SAD-u, gdje se povela žestoka rasprava o “patriotizmu i privatnosti”. Apple je ostao principijalan i poručio je kako neće “otvoriti zadnja vrata” jer bi to ugrozilo privatnost miliona korisnika iPhone uređaja širom svijeta. Čak su Appleovi inžinjeri javno poručili kako će prije dati otkaz nego otključati navedeni iPhone. Sve se radikaliziralo, jedni su podržavali Apple, druga strana ga je optuživala i činilo se da će pat pozicija trajati još dugo. Ipak, nakon objave Ministarstva pravde kako su uspjeli otključati iPhone 5C bez pomoći Applea čini se da je sve gotovo. FBI je odbio da otkrije kojom su metodom postigli da uđu u zaključani iPhone- nešto za šta su FBI i sam Apple tvrdili da nije moguće bez pisanja posebnog koda koji bi omogućio zadnji ulaz u telefon. Samo su ponovili da su “prihvatili pomoć treće strane” , i da če to da čuvaju u tajnosti , kako nebi to došlo u  javnost verovatno da istu stvar ponove u eventualno sledećim slučajevima.

Appleovi  advokati naravno odmah su zatražili da im se otkrije što je FBI izveo kako bi tu ranjivost iPhone popravili na stotinama miliona drugih telefona širom svijeta jer je čini mi se njihova bezbjednost sada ugrožena.Apple je sa svoje strane poručio da “slučaj nikada nije trebao biti otvoren” i da će i dalje pomagati silama zakona u svim istragama. Budući da će im FBI teško odati svoju tajnu, poručili su i da će “nastaviti pojačavati sigurnost svojih proizvoda jer prijetnje i napadi na naše podatke postaju sve češći kažu iz Applea.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi