Podgorica, Crna Gora – Specijalni Tužilac Katnić “Ni prema jednom advokatu nijesu primjenjivane mjere tajnog nadzora”

Tokom sudjenja po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva u slućaju “Državni Udar” na dan 16 oktobra prošle godine Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je izjavio:

“Tužilaštvo je samo objavilo ono što se odnosi na kršenje advokatskog kodeksa u Crnoj Gori” katnić dalje navodi “Jasno sam saopštio da se ni prema jednom advokatu nijesu primjenile mjere tajnog nadzora, ni prema poslanicima, te da je ono što je objavljeno, objavljeno je jer je izuzeto iz telefona jednog lica čije ime neću pominjati, a na osnovu sprovedene zakonske procedure”

Ovom izjavom je stavljena tačka na tvrdnje  odbrane da je došlo do povrede prava odnosa klijent-advokat i da su oni i njihovi klijenti prisluškivani tokom procesa pripreme odbrane. Rezime: Transkripti postavljeni na sajtu specijalnog državnog tužilaštva nisu pribavljeni mjerama tajnog nadzora već “izuzeti” tokom pretresa iz telefona jednog od lica čije ime nije navedeno. Na sajtu specijalnog tužilaštva se takodje naglašava  “dio materijala dobijenog iz mobilnih telefona koje je koristio advokat G. R., kao i druge dokaze koji su izuzeti po naredbi sudije za istragu Višeg suda u Podgorici,”

Saopštenje SDT-a  možete u cjelosti pročitati na sledećem linku : Saopštenje za javnost specijalnog državnog tužilaštva od 17.07.2017

Trenutni razvoj situacije je “pozitivan” jer u suprotnom bi došlo do opravdane sumnje u pravednost samog sudskog procesa kao i mogućeg internacionalnog skandala sa nesagledivim posledicama. Takva jedna “okolnost” gdje bilo koja služba ili vlada ima mogućnost  da nadgleda i prisluškuje enkriptovanu komunikaciju izmedju Whatss Up, Viber ili Signal korisnika bi bio skandal bez presedana. Očigledno kršenje osnovnih ljudskih prava “pravo na privatnost” a ujedno bi i narušilo ugled pomenutih kompanija. Samo se sjetite šta se dogodilo poslije informacija koje je objavio bivši saradnik NSA-a Edvard Snouden vezano za projekat “Prizma”.

Tokom sudjenja advokat odbrane Goran Petronijević je iznio tvrdnju da ne postoje uslovi za nastavak sudjenja:

“Zahtijevamo da Sudsko vijeće pogleda podnesak u kome su advokati iznijeli mišljenje. Ako smo prisluškivani, i ako oni koji nijesu, a biće, mi nemamo uslova da pružimo odbranu svojim klijentima. Možemo im nanijeti samo štetu” sa zahtjevom Petronijevića složio se i advokat Milan Petrović…”Biti pod pritiskom u ovom predmetu, razmišljati smijem li kolegu da pitam za mišljenje, zaista je veliki pritisak na nas. Ako smo mi do sada bili prisluškivani, onda su naši dokazi kompromitovani”

Advokat Goran Petronijević se takodje oglasio sa tvrdnjom da državni specijalni tužilac Milivoje Katnić prijeti advokatima: “Imajući u vidu izjašnjenje Katnića koji je iznio prijetnju navodeći da još nijesu pokrenuti postupci, ja ponovo tražim iz tog razloga, samo njegovo izuzeće” odmah zatim se oglasio i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekavši da on nikome nije prijetio.

Poslije kratke pauze sudija Suzana Mugoša donijela je odluku:

“Pitanje branilaca da li su bili pod mjerama tajnog nadzora nije odluka koju donosi ovo Vijeće, već su se isti dužni Upravi ovog Suda sa tim zahtjevom, a shodno Zakonu o slobodnom pristupu infoirmnaciojama, jer ovo Vijeće ne raspolaže niti ima pravo da zna prema kome i kada se određuju mjere tajnog nadzora mimo predmeta koje je predmet ovog glavnog pretresa” Mugoša dalje nastavlja “S obzirom na to da je ponovo podnijet zahtjev za izuzećem glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, a u odnosu na nove okolnosti koje su iznijete na današnjem glavnom pretresu, Sud će spise predmeta dostaviti vrhovnom državnom tužiocu radi nove odluke o izuzeću“. Mogoša je takodje saopštila da je glavni pretres za navodni pokušaj “državnog udara” odgođen i da će biti nastavljen 6. septembra u devet sati.

Ranije 08.06.2017:
Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva u slućaju “Državni Udar” za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, krivično djelo terorizam u pokušaju, krivično djelo pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja i krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije –
Optužnicom Specijalnog tužilaštva su obuhvaćeni lideri DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Mandićev vozač Mihailo Čađenović. U optužnici se nalaze i dvojica ruskih državljana Edvard Šišmakov i Vladimir Popov.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi