CRNA GORA – Novi izbori, stari problemi, ista predviđanja

Zagrijava se predizborna trka za parlamentarne izbore u Crnoj Gori koji će biti održani 16. oktobra ove godine. Političke partije predstavile su promotivne spotove, pokrenute su predizborne kampanje u različitim crnogorskim gradovima, novinske strane svakodnevno su pune međusobnim optužbama političkih konkurenata. Za mjesec dana znaće se da li će se nakon više od 20 godina značajnije promijeniti politička scena u Crnoj Gori.

Po zadnjem aprilskom istraživanju javnog mijenja koje je odradila agencije IPSOS i ovog puta glavni favorit na predstojećim izborima sa najvećom podrškom građana je (DPS) – Demokratska partija socijalista na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem. DPS će ovoga puta izaći sa Liberalnom partijom koju predvodi Andrija Popović. Istraživanje organizacije IPSOS pokazalo je da im je glavni konkurent opozicioni Demos i Demokratski Front sa glavnim članicama Nova srpska deomokratija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija.

IPSOS-ovo istraživanje ukazuje da DPS samostalno ne bi osvojio dovoljnu većinu za samostalno formiranje Vlade.

Predizborne kombinatorike

Nedavno na političkoj sceni Crne Gore je nastala nova koalicija pod nazivom KLJUČ koju čine opozicione partije Ura, Demos i SNP. Nije isključena mogućnost ni da se navedenoj trojci priključe Bošnjačka demokratska zajednica i Stranka penzionera koju vodi Momo Joksimović, a vođeni su pregovori i sa pokretom “Otpor beznađu“, na čelu sa nezavisnim poslanikom Mladenom Bojanićem. (takođe sve opozicione partije)

Za sada je najavljeno da će na izbore samostalno izaći opoziciona partija Demokrate na čelu sa Aleksom Bečićem, a ostaje da se vidi da li će vladajuća partija Pozitivna Crna Gora Darka Pajovića nastupiti samostalno kako su i naglasili.

Na glasačkim listićima naći će se i vladajuća partija Socijal Demokrate Ivana Brajovića, bošnjaci, HGI i albanske nacionalne partije.

Iako je do izbora ostalo još mjesec dana ne zna se da li će listu predati Alternativa Crna Gora iz Nikšica, nekadašnja nevladina organizacija, koju predvodi Vesko Pejak.

Kontroverze i međusobne optužbe

Predizborne kampanje su počele, a prvi su sa promovisanjem ideja i ciljeva, ali i novim-starim obećanjima krenuli DPS I DF.

Glavni adut trenutno vladajuće partije su zagovaranje puta u NATO, EU kao i ojačavanje i očuvanje mlade Crnogorske drzavnosti. Ipak, DF kampanju vodi protiv ulaska u NATO, obećavajući da će stati na put navodnim krađama vladajuće partije, da će zaustaviti privatizaciju države, otvoriti nove fabrike i nova radna mjesta.

Spremajući se za izbore i radeći na dugo najavljivanim fer i slobodnim izborima pojavile su se mnoge kontrovernze tvrdnje od strane suprostavljenih političkih partija. Opozicione partije dovele su u pitanje lična dokumenta građana Crne Gore za koja su izričiti da nijesu biometrijska, što vlast demantuje nazivajući ove optužbe predizbornom manipulacijom glasačkog tijela.

Naime…. Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović, kazao je da su eksperti iz francuske kompanije Safran koja je Crnoj Gori prodala AFIS sistem, potvrdili da crnogorske lične karte nisu biometrijske, ali da je ista rađena na osnovu biometrijskih podataka. Ministar unutrašnjih poslova Danilović je takođe naveo da to može dodatno zakomplikovati izborni proces.

Nasuprot tome, poslanik valadajuće partije DPS-a Predrag Sekulić kazao je da Crnogorska lična karta sadrži biometrijske podatke.

“Ne može se izborni proces dovesti u pitanje sa stavom da li je ili nije biometrijska lična karta. U toj ličnoj karti postoji biometriski podatak, a to je fotografija i na osnovu nje svako od nas može biti identifikovan preko MRZ čitača”, kazao je Sekulić u emisiji “u Žiži” gostujući na televiziji Pink.

Ni ovoga puta nisu izostale optužbe na račun biračkih spiskova na kojima se, prema tvrdnjama opozicionara i dalje nalaze preminule osobe. Takođe, spominju se afere kupovine glasova, ali za sada još uvjek nema potvrde od strane nadležnih organa da ove nezakonitosti postoje iako opozicija nastoji da ih dokaže javnosti.

TBU NEWS INFO

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi