Bogatstvo Prirode – Kurkuma

KURKUMA ( lat. Curcuma longa), je biljka iz porodice đumbira koja se gaji najviše u Južnoj Aziji. Od njenog korijena se pravi začin oker žute boje koji je poznat u cijelom svijetu. Takođe je poznata po svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Kurkuma ima posebno mjesto i u kozmetici kao prirodan pesticid. Na kozmetičkim proizvodima njena oznaka je E100. Kada vidite ovu oznaku na etiketama nema potrebe za brigom jer je to prirodno bojilo KURKUMIN! NPR: Kurkuma se nalazi u nekim sastojcima krema za sunčanje.

Već smo napomenuli njeno ljekovito svojstvo,pa da vas upoznamo sa istim….
Pored toga što jača i njeguje organizam, koristi se i za:
Jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, smanjuje nadutost, čisti jetru i žučni mjehur,čisti krv, stimuliše metabolizam, rešava sve probleme disajnih puteva i za jos mnogo, mnogo toga…Ovaj začin je bogat izvor željeza,mangana,vitamina B6 i dijetalnih vlakana. KURKUMA je poznata i po tome da štiti od mnogih vrsta RAKA. Nejefikasnijia je u prevenciji raka jajnika, takođe smanjuje i rizik od raka dojke, raka debelog crijeva i prostate i sprečava leukemiju kod djece. Zbog svojih antiupalnih svojstava koristi se i u prirodnim proizvodima za liječenje artritisa i ublažava ukočenosti i otekline zglobova.

Kurkuma (kurkumin) ne prouzrokuje brojne nuspojave, pa je mogu koristiti i stariji, trudnice i djeca. Ovo je prirodan i nadasve siguran lijek. Samtra se jednim od najjačih prirodnih antibiotika. Ona pomaže razvoju dobrih bakterija, dok ostali antibiotici uništavaju iste kao i floru u crijevima. Zbog svog antiseptičkog djelovanja upotrebljava se i u oblogama za rane u opekotine.

Ovo ČUDO PRIRODE u Indiji žene koriste za njegu kože. Ona, posle tretmana sa kurkumom, postaje čista, glatka i svježa. Tradicionalno je indijci koriste za uljepšavanje mlade prije vjenčanja. Drage naše dame probajte i vi…nećete se pokajati. U Kini se ova biljka koristi kao lijek protiv stresa i depresije.

Još jedna zanimljiva informacija je ta da se kurkuma koristi i u ishrani. Ona se može iskoristiti u pripremi slanih i slatkih jela. Kada koristite ovu biljku u pripremanju hrane najbolje je dodati po završetku spremanja da bi time sačuvali njena ljekovita svojstva. Zbog svog intenzivnog mirisa preporučuje se samo jedna kašičica dnevno. U slučaju da vam ne odgovara njen miris i ukus, možete je konzumirati i u obliku kapsula.

Ako želite da se osvježite i rado biste popili neki dobar napitak, preporučujemo vam ČAJ OD KURKUME. Jednostavna je priprema: u šolju vruće vode dodate kašičicu kurkume i promešate. Po želji možete dodati meda ili svježe nane. Hoćete li piti hladno ili toplo, na vama je…

Ukoliko želite koristiti ovu biljku u ishrani evo i par recepata za vas:

KURKUMA KOLAČIĆI

Potrebno:
-500gr eko brašna
-1 kašičica sode bikarbone
-1 kašičica cimeta
-1 kašičica kurkume
-1 kašičica đumbira
-vrlo malo crnog bibera
-300gr meda
-sok od jednog limuna
-1dl maslinovog ulja

PRIPREMA:
Od svih sastojaka umijesite tijesto, oblikujte po želji (kuglice, srca,cvetiće…) i poređajte na papir za pečenje. Peći na temperaturi od 160°C oko 20 minuta. Po želji iste možete politi crnom topljenom čokoladom. Ovim kolačićima ćete ojačati svoj imunitet, a mogu ga konzumirati i djeca.

KROPMPIR SA KURKUMOM

Potrebno:
-2.5kg krompira
-soli po želji
-bibera po želji
-pola kašičice kurkume
-malo sušenog čilija
-4-5 kašičica maslinovog ulja

PRIPREMA:
Krompir rezati na polovine ili četvrtine (manje možete i cijele) i kuvati 8 minuta u slanoj vodi. Zatim ga osušiti, začiniti uljem i začinima i staviti u pleh. Peći na temperaturi od 200°C 40-45 minuta dok ne porumeni i ne postane hrskav.

ZLATNO MLIJEKO

Potrebno:
-1 čaša organskog kravljeg mlijeka
-1 kašičica gheeja (pročišćeni maslac)
-1/3 kašičice kurkume
-malo crnog bibera
-1 kašičica meda

PRIPREMA:
U šerpu sipati mlijeko i dodajte ghee maslac i začine i miješajte dok ne provri. Kada se mlijeko malo ohladi dodajte med. Piti toplo. Ovaj napitak će vam pomoći ako imate problem sa nesanicom.

S’ obzirom da je kod nas ovo ČUDO PRIRODE bilo nepoznato do kasnih godina XX vijeka, nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje upoznate blagodeti kurkume. Ovaj lijek možete naći u svim bolje snadbjevenim radnjama ili u prodavnicama zdrave hrane.

Budite lijepi i zdravi

Autor J. K.

TBU NEWS

Povezani Tekstovi

Ostanite s nama

14,409FanovaLajkuj
2,050PratilacaZaprati
28,368PretplatniciPretplatite se

Najnoviji Tekstovi