Naslovna Svijet - Vijesti Višegradska Grupa čuvari istinske Evrope, novi veliki izazov za Evropsku Uniju?

Višegradska Grupa čuvari istinske Evrope, novi veliki izazov za Evropsku Uniju?

Višegradska skupina ili skraćeno V4 je naziv udruženja četiri srednje-evropske suverene države: Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske. Sve četiri su od 2004 ujedno i članice Europske unije.

Članice V4 grupe potvrdjuju posvećenost osnovnim vrijednostima EU, kao što su demokratija, vladavina prava i protivljenje „protekcionizmu, kako unutar tako i izvan EU”. Pored toga, zalažu se da EU treba da ostane otvorena za „zemlje koje dijele te vrijednosti, posebno zemlje Zapadnog Balkana i njihove istočne susjede.

Članice V4 grupe I dalje smatraju da postoji „veliki potencijal” za produbljivanje unutrašnjeg tržišta, kao na primjer kod energetskih pitanja, u digitalnom domenu i slobodnom kretanju usluga. Pored toga, mišljenja su da bi trebalo da se ojačaju nacionalni parlamenti i Evropski savjet, odnosno predstavništvo vlada – što očigledno znači da bi Evropska komisija trebalo da bude oslabljena.

Ovaj zahthev V4 grupe je za Briselsku administraciju i njihovu agendu apsolutno neprihvatljiv zahtjev. Brisel želi jaču centralizaciju i apsolutnu moć odlučivanja sa sjedištem u Briselu dok sa druge strane članice V4 žele veću autonomiju država članica.
Ima logike i razuma u zahtjevima V4 grupe jer uvijek treba imati na umu da “MOĆ KVARI A APSOLUTNA MOĆ KVARI APSOLUTNO”

TBU NEWS

Exit mobile version